Doi ani de la începerea vaccinării anti-COVID – peste 16,9 milioane de doze au fost administrate în România
Publicat de Andreea Drilea, 28 decembrie 2022, 06:48
Pe 27 decembrie 2020 începea în România imunizarea împotriva noului coronavirus, după ce în primăvara acelui an a fost declarată starea de urgenţă pe teritoriul naţional ca urmare a pandemiei de COVID-19.
Un număr de 16.903.644 de doze de vaccin au fost administrate în ţara noastră, potrivit Ministerului Sănătăţii, până pe 25 decembrie 2022, iar 8.129.452 de persoane au schema completă.
* Mai mult de 3,3 milioane de persoane din România au fost confirmate ca fiind infectate cu noul coronavirus de la începutul pandemiei.
Au fost prelucrate, până în prezent, 13.676.704 teste RT-PCR şi 12.344.428 teste rapide antigenice.
Până pe 26 decembrie, 67.374 de persoane diagnosticate cu SARS-CoV-2 au decedat în ţara noastră. Ultimele date ale Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că, de la începutul pandemiei şi până în prezent, 86,5% din totalul deceselor au fost la persoane de peste 60 ani; 54,7% din decese – la bărbaţi; 93,7% dintre decedaţi aveau cel puţin o comorbiditate asociată.
* Pentru campania de imunizare a fost înfiinţat Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, condus de medicul militar Valeriu Gheorghiţă.
A fost vaccinat mai întâi personalul medico-sanitar din primele unităţi care tratau pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Prima persoană din România vaccinată împotriva COVID-19 a fost o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’ din Bucureşti, Mihaela Anghel.
Strategia de vaccinare a avut trei etape: personalul medical şi cel din sistemul social; populaţia la risc şi persoanele care prestează activităţi esenţiale; populaţia generală. A treia etapă a început în luna martie a anului trecut.
Pe data de 2 iunie 2021 a demarat etapa de vaccinare şi pentru grupa de vârstă 12 – 15 ani.
* Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declara recent că în România există deja cantităţi suficiente de vaccin adaptat noilor tulpini de coronavirus – BA 4, BA 5.
Tuturor persoanelor care au făcut o schemă de vaccinare completă şi au peste 12 ani li se poate administra acest ser.
Recomandarea este pentru persoanele de peste 65 de ani şi pentru cele cu boli cronice.
Vaccinarea nu este obligatorie şi se poate realiza la medicul de familie sau în centrele de vaccinare.
Potrivit ministrului Rafila, vaccinul cu noua formulă nu are reacţii adverse deosebite faţă de celelalte variante ale serului împotriva SARS-CoV-2.
Vaccinul Pfizer Omicron – adaptat noilor tulpini de coronavirus – se poate administra concomitent sau la orice interval de timp cu alt vaccin din Programul Naţional de Vaccinare, inclusiv cu cel gripal.
Până la data de 25 decembrie 2022 au fost confirmate 9.804 cazuri cu varianta Omicron.
Vaccinul poate fi administrat la cel puţin trei luni după cea mai recentă doză de vaccin împotriva COVID-19, respectiv la minim trei luni de la ultima doză din schema primară de vaccinare sau la minim trei luni de la administrarea unei doze de rapel (booster). AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă