În România sunt 40.000 de copii refugiaţi ucraineni, însă foarte puţini sunt înscrişi în şcolile de la noi din ţară
Publicat de Andreea Drilea, 26 ianuarie 2023, 06:35
La 11 luni de la declanşarea războiului din Ucraina, în România sunt 40.000 de copii refugiaţi, însă foarte puţini sunt înscrişi în şcolile de la noi din ţară.
Reporter: Raportul Guvernului privind eforturile şi realizările României în domeniul asistenţei umanitare a refugiaţilor arată că, până în prezent, peste trei milioane de cetăţeni ucraineni ne-au trecut graniţele de la declanşarea conflictului din ţara vecină. Din aceştia, puţin peste 100.000 de cetăţeni ucraineni s-au stabilit temporar la noi în ţară, iar 47.000 sunt copii. În ceea ce priveşte datele referitoare la refugiaţii care s-au angajat în România, numărul lor depăşeşte cu puţin 5.000, după cum arată consilierul de stat Mădălina Turza.
Mădălina Turza: În domeniul muncii, peste 1.000 de refugiaţi au primit consiliere şi orientare în ceea ce priveşte angajarea şi s-au organizat cinci târguri de locuri de muncă. Aici este o problemă a cărei dinamică o analizăm acum şi încercăm să venim cu soluţii în 2023, pentru a încuraja încadrarea în câmpul muncii. În ceea ce priveşte educaţia, avem puţin peste 3.000 de copii ucraineni înscrişi ca audienţi. Aproape 1.000 de copii sunt înscrişi în regulă în sistemul de învăţământ şi mai multe mii de copii au participat la activităţi extraşcolare în sistemul nostru de educaţie şi aici dorim să încurajăm înscrierea copiilor şi sunt lucruri la care ne gândim şi urmează să venim cu măsuri. Trebuie să ştiţi că ceea ce a împiedicat înscrierea copiilor, în special în şcolile noastre, este faptul că guvernul ucrainean nu recunoaşte studiile efectuate în România şi în niciun alt stat european şi tocmai de aceea lucrăm la rezolvarea acestei situaţii.
Reporter: Cifrele oficiale mai arată că în ultimele 11 luni s-au implicat peste 1.500 de autorităţi locale şi 300 de organizaţii neguvernamentale în furnizarea de sprijin direct refugiaţilor din Ucraina. S-au modificat, s-au adoptat peste 200 de legi pentru gestionarea persoanelor strămutate, iar şase ministere s-au implicat în planul naţional de măsuri pe termen mediu şi lung.
Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro