2 februarie 2023 – Ziua Mondială a Zonelor Umede – „Este timpul pentru restaurarea zonelor umede!”
Publicat de gabrielarotaru, 1 februarie 2023, 06:57
Cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede – 2 februarie 2023, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași își continuă misiunea de promovare a zonelor umede în general și a Deltei Moldovei în special, precum și a necesității de conservare și restaurare a patrimoniului natural.
Desfășurăm în această perioadă împreună cu partenerii noștri 9 seminarii tematice în unități de învățământ din județul Iași, unul fiind la Gropnița – comună din Delta Moldovei, cel mai recent sit Ramsar desemnat în România și unicul din județul Iași, unde viața de zi cu zi a locuitorilor influențează și este influențată de biodiversitatea de importanță internațională.
Activitățile educative au debutat luni, 30.01.2023, la Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Podu Iloaiei și Liceul Tehnologic “Haralamb Vasiliu” Podu Iloaiei. Astăzi, 31.01.2023, am continuat la Școala Gimnazială Balș, Școala cu clasele I-VIII Boureni și Școala Primară „Hänsel und Gretel”. Miercuri, 01.02.2023, vom fi la Palatul Copiilor Iași. De Ziua Mondială a Zonelor Umede – 2 februarie, împreună cu Facultatea de Biologie-UAIC ne întâlnim cu elevii de la Școala Profesională Gropnița, urmând să încheiem vineri, 03.02.2023, la Școala Junior și Școala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iași. În total, cca 250 de școlari vor cunoaște zone umede din jud. Iași: situl Natura 2000 ROSPA Acumulările Sârca-Podu Iloaiei și, mai ales, „Delta Moldovei” cu frumusețea, bogăția de specii și celelalte particularități ce au permis declararea, acum 3 ani, ca sit Ramsar, respectiv zonă umedă de valoare internațională. Totodată, le vom împărtăși tema din acest an a Zilei Mondiale a Zonelor Umede, vom discuta despre importanța zonelor umede și despre cum ne putem implica și contribui personal la restaurarea acestora, un demers cât se poate de urgent.
Tema acestui an evidențiază necesitatea urgentă de a acorda prioritate refacerii zonelor umede și solicită tuturor măsuri pentru a reînvia și restaura zonele umede degradate sau chiar dispărute. Zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile și mai mult de 35% din zonele umede s-au degradat sau au dispărut începând cu anii ‘70. Inversarea acestei tendințe este urgentă. Tema se bazează și contribuie la eforturile de refacere a mediului așa cum sunt susținute de ”Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor”. Această inițiativă globală ce se desfășoară în perioada 2021-2030, reprezintă fundamentul și oferă exemple de bună practică pentru restaurarea ecosistemelor din întreaga Lume.
Restaurarea zonelor umede pierdute sau degradate este crucială pentru umanitate, dar și pentru stoparea declinului păsărilor care depind de zonele umede, fiind un important mijloc de a restabili conectivitatea între habitatele de care păsările acvatice migratoare au nevoie de-a lungul rutelor de migrație, milioane de păsări acvatice migratoare depinzând de zonele umede pentru hrănire, reproducere și odihnă în timpul migrațiilor anuale. Zonele umede oferă habitate esențiale pentru multe specii de mamifere terestre. Zonele umede sănătoase oferă, de asemenea, o lungă listă de beneficii comunităților umane: resurse de apă dulce, loc de trai și locuri de muncă, surse de hrană, reținerea dioxidului de carbon, epurarea naturală a apelor, protejarea zonelor locuite și agricole de inundații, viituri, furtuni … .
Cu toate acestea, pierdem zonele umede într-un ritm fără precedent!
Este timpul pentru restaurarea zonelor umede! Alegerile și implicarea fiecăruia contează! Să ne folosim puterea pentru a crea schimbări și a sprijiini restaurarea zonelor umede, local, regional sau național! (Comunicat Agenția pentru Protecția Mediului Iași)