(UPDATE) Cutremur în Turcia/Guvern: România va trimite personal specializat în intervenţii de salvare-căutare
Publicat de Andreea Drilea, 6 februarie 2023, 10:10 / actualizat: 6 februarie 2023, 12:54
UPDATE – Două aeronave de transport de tip C-130 Hercules şi C-27J Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române, execută luni o misiune de transport al materialelor şi echipei de salvare RO-USAR, formată din personal specializat de intervenţie din cadrul IGSU, informează Ministerul Apărării Naţionale.
Specialiştii vor interveni de urgenţă în sprijinul populaţiei afectate de cutremurul produs luni dimineaţă în Turcia.
Aeronavele militare vor decola de la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni cu destinaţia Adana.
AGERPRES
UPDATE – Cei 10 români care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriaţi luni, din dispoziţia prim-ministrului Nicolae Ciucă, se arată într-o informare a Guvernului.
‘Din dispoziţia prim-ministrului Nicolae Ciucă, cei nouă studenţi români şi profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriaţi astăzi. Ei vor fi preluaţi la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia’, se arată în informare.
Ministerul Afacerilor Externe a informat luni că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice de către un grup de 10 cetăţeni români – un profesor şi 9 studenţi Erasmus – care se aflau cazaţi la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, afectată de cutremurul produs luni în Turcia.
Aceştia au solicitat asistenţă consulară şi sprijin pentru repatriere şi au transmis că sunt în siguranţă.
Potrivit MAE, o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara s-a deplasat la faţa locului, cu două autovehicule, în vederea preluării cetăţenilor români, urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România.
AGERPRES
UPDATE – Comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a anunţat luni într-un mesaj postat pe Twitter, că Bruxellesul a activat Mecanismul de Protecţie Civilă al UE şi că echipe de salvatori din România şi Regatul Ţărilor de Jos se deplasează deja către zona afectată de cutremurul cu magnitudine 7,8 care a avut loc luni dimineaţa în sud-estul Turciei şi în alte ţări vecine, îndeosebi Siria, şi care s-a soldat până acum cu cel puţin 500 de morţi şi mii de răniţi în cele două ţări, transmite EFE.
Comisia Europeană coordonează trimiterea de echipe de salvare din statele membre care se alătură eforturilor autorităţilor locale în căutarea supravieţuitorilor acestui seism, adaugă sursa citată.
”Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgenţe coordonează desfăşurarea de echipe de salvare dinspre Europa”, a scris Lenarcic.
La rândul său, înaltul reprezentant pentru afaceri externe al UE, Josep Borrell, a transmis că blocul comunitar este ”pregătit să ajute” ţările afectate după un cutremur ”devastator” care ”a luat vieţile a sute de persoane şi a rănit mult mai mulţi”.
”Condoleanţele mele profunde numeroaselor familii care au pierdut vieţi şi le doresc însănătoşire rapidă celor răniţi. UE este total solidară cu dumneavoastră”, a scris tot pe Twitter şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Echipe de salvatori din România şi Olanda; şi Italia şi-a oferit ajutorul
Guvernul României a decis, luni, trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul IGSU.
‘Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii din cadrul IGSU, în Turcia, ţara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autorităţile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin’, se arată într-un comunicat al executivului român.
Guvernul olandez a anunţat luni trimiterea în Turcia unei echipe de salvare pentru zone urbane, care include agenţi militari şi de poliţie, personal de prim ajutor şi pompieri, potrivit EFE. Ministrul de externe olandez Wopke Hoekstra, s-a declarat ”tulburat de vestea cutremurului devastator din Turcia şi Siria”.
Şi Italia a propus luni Turciei ajutorul Protecţiei civile. Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, ”informată de Departamentul Protecţiei Civile, urmăreşte îndeaproape situaţia, după seismul distrugător care a lovit Turcia, la graniţa cu Siria”, a informat biroul său într-un comunicat.
Şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, a anunţat pe Twitter că a discutat la telefon cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu pentru ”a-i transmite sprijinul Italiei şi a-i pune la dispoziţie (personalul de) protecţie civilă”.
Stoltenberg: Aliaţii NATO mobilizează sprijin
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat luni solidaritatea şi şi-a anunţat sprijinul pentru Turcia, ţară membră a alianţei nord-atlantice, transmite dpa.
”Deplina noastră solidaritate cu aliatul nostru Turcia după acest cutremur teribil”, a scris Stoltenberg pe Twitter.
”Aliaţii NATO mobilizează sprijin”, a mai scris secretarul general al NATO, adăugând că s-a aflat în legătură cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cu ministrul de externe Mevlut Cavusoglu.
Cutremurul cu magnitudinea 7,8, conform Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), a lovit centrul Turciei şi nord-vestul Siriei la ora locală 4:17 (1:17 GMT). Seismul a avut epicentrul în apropierea oraşului turc Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria.
În urma cutremurului au fost înregistraţi sute de morţi şi răniţi în cele două ţări, potrivit bilanţurilor provizorii.
Un alt seism, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în aceeaşi regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4:28 (1:28 GMT), la o adâncime de circa 9 kilometri, a indicat USGS. AGERPRES
Guvernul a decis, luni, trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul IGSU, în contextul în care această ţară este puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.
Hotărârea a fost luată într-o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocată de premierul Nicolae Ciucă la propunerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în urma consultării cu preşedintele Klaus Iohannis.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Turcia pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută.
‘Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii din cadrul IGSU, în Turcia, ţara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autorităţile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin’, se arată în comunicat.
Sursa citată precizează că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de Guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.
‘România continuă să-şi onoreze angajamentele internaţionale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situaţii majore de urgenţă’, conform comunicatului.
Un seism cu magnitudinea 7,8 a lovit, luni, Turcia şi Siria şi a provocat sute de morţi şi răniţi, au anunţat autorităţile din ambele ţări, transmit agenţiile AFP, DPA şi Reuters.
Cutremurul s-a produs la ora locală 4,17 (1,17 GMT) şi a avut epicentrul în apropierea oraşului turc Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria.
Seismul s-a produs la o adâncime de circa 18 kilometri, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).
Un alt seism, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în aceeaşi regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4,28 (1,28 GMT), la o adâncime de aproximativ 9 kilometri, a indicat USGS.
În Turcia, cel puţin 76 de persoane au murit, a anunţat Agenţia pentru Protecţie Civilă din Turcia (AFAD).
Alte 440 de persoane au fost rănite, operaţiunile de căutare şi salvare fiind în curs de desfăşurare. Au fost înregistrate cel puţin 42 de replici, a precizat AFAD.
În cadrul operaţiunilor au fost mobilizate echipe de intervenţie din toată ţara, a scris pe Twitter preşedintele Recep Tayyip Erdogan. ‘Sperăm că vom trece împreună peste acest dezastru cât mai curând posibil şi cu cele mai mici pagube’, a adăugat şeful statului.
Ministrul turc de interne, Suleyman Soylu, a declarat că mai multe provincii sunt afectate, numeroase clădiri s-au prăbuşit şi a fost solicitat ajutor internaţional.
În Siria, cel puţin 200 de persoane au murit şi alte peste 600 au fost rănite, a anunţat, luni, un reprezentant oficial la televiziunea de stat. ‘Bilanţul cutremurului se ridică la 237 de morţi şi 639 de răniţi’, a spus Ahmed Damiriyye, reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Siria.
Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. AGERPRES/FOTO IGSU