Închisoare pentru șoferii băuţi, drogaţi sau fără permis care provoacă accidente
Publicat de Andreea Drilea, 7 februarie 2023, 07:30
Senatul a adoptat, în plen, în unanimitate, propunerea legislativă pentru completarea Codului penal care prevede ca şoferii drogaţi, în stare de ebrietate sau fără permis care au generat un accident rutier mortal să fie pedepsiţi cu închisoarea cu executare.
Iniţiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc şi însuşită de un grup de parlamentari PNL şi PSD, propunerea legislativă a fost reintrodusă în circuitul parlamentar în noiembrie 2022, după ce în 2019 a fost respinsă de Parlament. Cazanciuc a afirmat că, din păcate, România ocupă, pentru al cincilea an consecutiv, primul loc în Europa la numărul de morţi în accidente rutiere. Potrivit senatorului social-democrat, iniţiativa a fost respinsă în 2019 de Camera decizională „Din raţiuni politice absurde şi în mod sfidător la adresa interesului general al societăţii de a proteja în mod real viaţa şi de a pune capăt carnagiului de pe şoselele României, inclusiv prin pedepse foarte aspre care să aibă un rol preventiv profund inhibitor”.
Robert Cazanciuc a menţionat că datele furnizate de Poliţia Română şi de Ministerul Justiţiei arată că sunt 20.000 de persoane trimise în faţa instanţelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influenţa drogurilor sau băuturilor alcoolice. Conform raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2021, citat în expunerea de motive, a crescut numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru accidente mortale de circulaţie (473) faţă de 396 în anul 2020.
„O parte semnificativă a accidentelor grave de circulaţie soldate cu victime decedate o reprezintă cazurile de ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului. Practica instanţelor de judecată de a soluţiona astfel de cazuri prin hotărâri definitive şi irevocabile de suspendare a executării pedepsei sub supraveghere a intrat în atenţia opiniei publice, atitudinea generală fiind că sancţiunea aplicată este considerată prea blândă în raport cu relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă”, se mai arată în expunerea de motive a propunerii legislative.
Cazanciuc a anunţat că intenţionează să propună şi modificarea Codului rutier, astfel încât cei care au produs un accident soldat cu decese să nu mai poată conduce vreodată.
„Să fim foarte bine înţeleşi. Nu vreau să ajungă nimeni la închisoare. Dacă cineva e la închisoare, înseamnă că altcineva a murit. Este un semnal de alarmă pentru noi toţi. Când vedem pe cineva despre care ştim, la o petrecere, că a consumat substanţe interzise să-l tragem de mânecă să nu urce la volan. Nu e suficientă această lege. Va trebui să modificăm şi Codul rutier, astfel încât cei care produc aceste accidente să nu mai poată urca niciodată la volan”ť, a mai spus senatorul PSD. El a precizat că dedică această iniţiativă legislativă memoriei Anastasiei, fetiţa care în 2022, chiar de Ziua Copilului, la doar 4 ani, a fost spulberată de un şofer fără permis, într-o goană nebună prin localitate. Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a afirmat că propunerea legislativă reprezintă „Un semnal foarte clar pentru responsabilitate”.
Proiectul urmează să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Rador/FOTO imagine ilustrativă ISU NT