(INTERVIU) Medicii trag un semnal de alarmă! Trotinetele electrice fac tot mai multe victime în trafic
Publicat de Andreea Drilea, 12 februarie 2023, 11:00
Tot mai mulți pacienți, victime ale accidentelor rutiere provocate de trotinetele electrice, ajung la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași. Specialiștii sunt alarmați maiales de faptul că multe cazuri sunt extrem de grave, iar fenomenul a căpătat amploare în ultimul an.
Invitatul nostru de astăzi este domnul doctor Dan Cionca, medic primar specializarea Chirurgie – Ortopedie la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași.
Andreea Daraban: Domnule doctor, cât de amplu este acest fenomen? Avem o statistică?
Dan Cionca: Într-adevăr, incidența accidentelor determinate de utilizatorii trotinetelor electrice a crescut în ultima perioadă. Nu am putut cuantifica cu exactitate numărul victimelor, întrucât nu toți pacienții s-au prezentat în serviciul public medical, dar din patologia cu care ne confruntăm am putut constata o creștere a cazurilor și a traumatismelor legate de acest tip de utilizare.
Andreea Daraban: Ce vârste au, de obicei, acești pacienți?
Dan Cionca: Sunt în general pacienți tineri, adolescenți, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, 35 de ani.
Andreea Daraban: Ce spun pacienții? Care sunt cele mai frecvente cauze care conduc la aceste accidente, din poveștile lor?
Dan Cionca: Cred că una dintre principalele cauze sunt legate de dificultățile cu care se confruntă în traficul cotidian, de absența spațiilor publice special destinate acestui tip de trafic. Probabil nici nu adaptează viteza condițiilor de trafic.
Andreea Daraban: Domnule doctor, ne puteți da exemple de câteva cazuri la care ați intervenit?
Dan Cionca: Sunt destul de frecvente traumatismele osteoarticulare. În general traumatismele articulare, chiar la pacienții tineri, sunt destul de invalidante, știut fiind faptul că indiferent de corectitudinea tratamentului aplicat, repercusiunile funcționale sunt foarte, foarte importante și în ciuda potențialului regenerativ al pacienților tineri, sechelele funcționale sunt foarte importante. De aceea, cred că e mult mai important să previi acest tip de traumatism decât să-l tratezi. Sunt pacienți cu fracturi la nivelul articulației pumnului, ale scafoidului carpian, sunt secundare unor traumatisme de intensitate medie, dar invalidante prin particularitățile fracturilor respective. Sunt fracturi care consolidează greu, fracturi articulare care impactează foarte mult funcționalitatea articulației respective.
Andreea Daraban: Pacientul riscă să nu mai poată merge sau să nu mai poată să-și utilizeze membrele.
Dan Cionca: Exact sau dacă ne referim la articulația pumnului, este evident faptul că forța de prehensiune, mobilitatea pumnului este extrem de limitată.
Andreea Daraban: La Iași se fac astfel de intervenții complicate, din câte știu, avem specialiști.
Dan Cionca: Da, sunt cazuri cu care ne confruntăm periodic. Sigur, unele au o amploare mai importantă, dar suntem pregătiți, în general, să abordăm această patologie.
Andreea Daraban: Care este mesajul dumneavoastră pentru cei care folosesc aceste trotinete electrice pe drumurile publice, mesajul medicului, mesajul părintelui?
Dan Cionca: Cred că prudența este cuvântul cheie în aceste circumstanțe. Gesturile ponderate și, repet, un spirit conservator mai accentuat.
Andreea Daraban: Poate ar trebui scoase, uneori mă gândesc și la asta, poate ar trebui scoase din trafic.
Dan Cionca: Nu știu dacă poți limita atât de mult. Nu cred că măsurile radicale sunt cele oportune. Nu cred. Poate o educație civică mai amplă, poate o implicare a factorilor de decizie. Cred că media poate avea un rol foarte important în responsabilizarea tuturor utilizatorilor acestui tip de mijloc de transport.
*****
Ducu Lipovan, un tânăr de 23 de ani, se numără printre victimele acestor accidente provocate de trotinetele electrice. O întâmplare absolut banală i-a schimbat cursul vieții, poate, pentru totdeauna. În urma acestui accident, Ducu are nevoie de o intervenție chirurgicală complexă pentru a putea merge din nou. Aceasta se poate reliaza în Germania, costurile fiind însă foarte ridicate.
Vrem să-l ajutăm pe Ducu să se facă bine şi cu sprijinul nostru, al tuturor, dorim să strângem suma de bani de care are nevoie pentru a putea realiza intervenţia chirurgicală.
Haideți să ne mobilizăm și să-l ajutăm pe Ducu să meargă din nou și să-și traiască viața frumos!
Puteți face donații în contul Asociația Ia și-ajută :
RO61BTRLRONCRT0597216501 (donați în Ron)
RO11BTRLEURCRT0597216501 (donați în Euro)
sau cu cardul pe platforma Drag de Iași