(AUDIO) Percheziţii în dosarul de fals şi corupţie: Medicii montau defibrilatoare şi stimulatoare de la oameni decedaţi
Publicat de Andreea Drilea, 17 februarie 2023, 16:32
Medici de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și de la Spitalul Militar Regina Maria Brașov sunt cercetați după ce ar fi operat mai mulți pacienți pe inimă, montând stimulatoare prelevate de la persoane decedate. Poliția Română a derulat astăzi o acțiune amplă pe raza judeţelor Iași, Brașov și Neamț în acest dosar.
La Iași, nouă persoane au fost conduse la audieri, iar în această cauză vor fi citați mai mulți martori.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Iași, Anca Vîjîiac: După efectuarea perchezițiilor domiciliare, echipele constituite – precum organele de control din cadrul ANAF, Direcția Generală Antifraudă Fiscală, Direcția Regională Antifraudă Fiscală Suceava, vor efectua controale specifice în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile demarate de societățile comerciale vizate în domeniul producerii și distribuției de echipamente și dispozitive medicale.
Potrivit unor surse din anturajul anchetei, la percheziții s-au găsit zeci de mii de lei în birouri din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon” din Iași.
Peste 150 de pacienți ar fi beneficiat de operații unde s-au folosit dispozitive medicale provenite de la persoane decedate.
Atât Ministerul Sănătății cât și conducerea Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași nu au oferit detalii despre caz și s-au rezumat în declarații privind colaborarea cu autoritățile.
Constantin Mihai, cu o sinteză: Procurorii caută indicii conform cărora doctori de la clinicile de cardiologie ale celor două spitale prelevau stimulatoare cardiace și defibilatoare de la pacienți decedați, pe care le folosea ulterior la alți pacienți care aveau nevoie de aceste dispozitive. Un alt indiciu pe care îl caută procurorii este modalitate de achiziționare a unor asemenea dispozitive medicale destul de scumpe și modul cum erau decontate prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, pentru ca ulterior să fie înlocuite cu unul la mâna a doua. De asemenea, procurorii doresc să știe câte persoane au fost astfel păgubite. Din primele informații reiese că ar fi peste 150 de pacienți. Cauza este complexă și este investigată direct de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Astăzi au fost descinderi la cele două spitale – din Iași, Brașov – la 5 unități medicale private, la 3 sedii de firme și la domiciliile a 9 persoane fizice. De asemenea, a fost o descindere și la un ONG care este implicat în traficarea acestor dispozitive medicale, dar și la casa de vacanță a unui doctor, construită într-o arie protejată.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)