UMF Iaşi îi va conferi titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Irinel Popescu
Publicat de gabrielarotaru, 28 februarie 2023, 08:31
Prof. univ. dr. Irinel Popescu, considerat a fi părintele transplantului hepatic în România, va primi, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iaşi.
Potrivit reprezentanţilor UMF Iaşi, ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honor Causa prof. univ. dr. Irinel Popescu va avea loc vineri, de la ora 13,30, în Aula Centrului de Simulare ‘Prof. Univ. Dr. Cristian Dragomir’.
‘Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iaşi va acorda titlul onorific de Doctor Honoris Causa domnului academician Irinel Popescu, personalitate marcantă în domeniul ştiinţelor medicale. Academicianul Irinel Popescu este profesor de chirurgie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucureşti şi director al Centrului pentru Boli Digestive şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Bucureşti’, transmit reprezentanţii UMF Iaşi, prin intermediul paginii de socializare.
Prof. univ. dr. Irinel Popescu este considerat a fi ‘părintele transplantului hepatic în România’ întrucât a introdus transplantul de ficat ca metodă terapeutică în ţara noastră.
‘A trecut de la etapa de pionierat la stadiul de procedeu de rutină, începând din 2000 (când a avut loc primul transplant hepatic cu supravieţuirea bolnavului şi când a înfiinţat Programul de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni, în cadrul căruia au fost efectuate până în anul 2021 peste 1000 de operaţii). A contribuit în mod esenţial la înfiinţarea programelor de transplant hepatic de la Spitalul Republican din Chişinău (Republica Moldova) (2013), Spitalul ‘Sfânta Maria’ din Bucureşti (2014), Spitalul ‘Sfântul Spiridon’ din Iaşi (2016), Spitalul Sanador din Bucureşti’, mai spun reprezentanţii UMF Iaşi.
Conform sursei citate, Irinel Popescu a efectuat primul transplant combinat de ficat şi pancreas, primul transplant combinat de ficat şi insule pancreatice şi primele transplanturi de celule stem pentru afecţiuni ale ficatului.
‘A organizat prelevări multiorgan la nivel naţional, a coordonat alocarea organelor, a stabilit parteneriate internaţionale. Toate aceste eforturi s-au finalizat prin înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Transplant în anul 2005, alegerea sa ca preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Agenţiei semnificând recunoaşterea contribuţiei la înfiinţarea unui program naţional de transplant de organe şi ţesuturi în România. Din anul 2006 acest program a fost acceptat şi finanţat oficial de către Ministerul Sănătăţii’, menţionează sursa citată.
Reprezentanţii UMF Iaşi reamintesc faptul că profesorul Irinel Popescu a efectuat prima operaţie robotică din România.
‘A creat un program complex de chirurgie oncologică digestivă, pe baza căreia a dezvoltat cercetarea translaţională oncologică, înfiinţând prima bancă de tumori din România. Este coordonator naţional al specializării postuniversitare de chirurgie hepato-bilio-pancreatică. Are importante contribuţii la dezvoltarea cercetării în domeniul medical, precum promovarea ‘cercetării translaţionale’ în domeniul oncologiei digestive şi înfiinţarea primei biobănci de probe biologice din România şi una dintre primele din Europa de Est (2002) şi înfiinţarea Centrului de Excelenţă în Medicina Translaţională (CEMT) la Institutul Clinic Fundeni’, precizează reprezentanţii UMF Iaşi. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)