Iaşi: O suceveancă şi-a recăpătat vederea cu ajutorul tratamentului Gamma Knife
Publicat de gabrielarotaru, 1 martie 2023, 12:12
Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au reuşit să salveze vederea unei femei, în vârstă de 33 de ani, din Suceava, cu ajutorul tratamentelor Gamma Knife.
Managerul unității medicale, doctorul Lucian Eva, a declarat că femeia şi-a pierdut vederea la un ochi în urma unui accident din copilărie, iar în urmă cu trei ani, vederea i-a fost afectată la celălalt ochi din cauza unei tumori.
Lucian Eva: Ce este particular la acest caz este faptul că în copilărie și-a pierdut ochiul stâng printr-un accident nefericit, iar pe parcursul vieții a dezvoltat și o tumoră hipofizară care îi punea în pericol și vederea la ochiul sănătos, adică ochiul drept. Operația suportată nu a putut elimina toată tumora pentru că era aderentă de nervul optic. S-a făcut o intervenție chirurgicală de tip Gamma Knife fracționată, adică aplicarea unei doze de radiații de tip gama împărțită în doze mai mici pe parcursul mai multor zile, asta dintr-un motiv simplu, s-a dorit rezervarea funcție nervului optic pe partea dreaptă, adică pacienta să poată vedea mai departe. Pacienta a trecut cu bine prin această terapie, urmează să o vedem la controale repetate RMN, sperăm să poată să aibă o viață normală și să vadă în continuare cu ochiul sănătos.
De la înfiinţarea sa, Laboratorul de Radiochiurgie de tip Gamma Knife de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași a salvat vieţi şi a redat funcţionalitatea unor pacienţi care nu mai aveau nicio speranţă la o şansă de viaţă în limite normale.
Datorită adresabilităţii foarte mari, au fost întocmite liste de aşteptare, iar pacienții din România, Republica Moldova sau Ucraina sunt dispuşi să aştepte chiar şi trei luni pentru a beneficia această terapie, a adăugat medicul Lucian Eva.
Lucian Eva: Este o adresabilitate mare datorită faptului că nevoia de sănătate a populației în ceea ce privește acest tip de tratament inovativ, cel puțin în țara noastră și pe această zonă de nord-est a Europei, este foarte mare, pentru că noi, în afară de faptul că deservim toată țara, deservim ca și imagistică Republica Moldova și Ucraina, care nu dețin acest tip de tehnologie. Și atunci numărul de noi pacienți care ar necesita tratament de acest tip este de aproximativ 8.800 de pacienți pe an. Dacă mai adăugăm și aproape 800 de pacienți care sunt din Republica Moldova, ajungem aproape la 10.000. Adresabilitatea este foarte mare, mai ales că marea majoritate a patologiei ce apare la nivelul creierului până la a 2-a vertebră cervicală, poate fi tratată prin această modalitate inovativă de tratament.
(Radio Iași/ Agerpres/ FOTO icc.ro)