Ascultă Radio România Iași Live

Proiect privind controlul coordonat la punctul de trecere a frontierei Albiţa-Leuşeni, aprobat de Guvern

Proiect privind controlul coordonat la punctul de trecere a frontierei Albiţa-Leuşeni, aprobat de Guvern

Publicat de Andreea Drilea, 9 martie 2023, 21:29 / actualizat: 10 martie 2023, 6:21

UPDATE – Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi cel al Republicii Moldova privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei de stat Albiţa – Leuşeni, pe sensul de intrare în România.

Acordul a fost semnat pe 9 februarie, la Albiţa. Prin încheierea Acordului se creează cadrul juridic bilateral necesar pentru implementarea conceptului de control coordonat în punctul de trecere a frontierei, pe o perioadă iniţială de 6 luni, cu posibilitatea de prelungire, în vederea fluidizării fluxului de marfă şi de călători.

‘Potrivit Acordului, controlul coordonat este definit ca fiind controlul la trecerea frontierei efectuat separat de către personalul de control al statului de ieşire urmat consecutiv de personalul statului de intrare efectuat pe teritoriul unui singur stat’, informează Guvernul prin intermediul unui comunicat.

Controlul coordonat se face în punctul de trecere a frontierei Albiţa, pe sensul de intrare în ţara noastră. Primii care desfăşoară controlul de frontieră sunt reprezentanţii structurilor din Republica Moldova, ulterior urmând procedurile de control ale părţii române (Poliţia de Frontieră, Autoritatea Vamală Română, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, autorităţile fitosanitare).

‘Prin Acord sunt reglementate, între altele, principiile şi regulile cooperării în cursul efectuării, pe teritoriul României, a controlului coordonat al persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfuri; organizarea controlului coordonat; atribuţiile personalului de control şi ale personalului care prestează servicii; normele privind punerea în aplicare, intrarea în vigoare şi posibilitatea denunţării acordului’, informează Executivul. Agerpres


Guvernul va aproba în şedinţa de joi, printr-un proiect de lege, ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în Punctul de Trecere a Frontierei de stat Albiţa (România) – Leuşeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România, semnat la 9 februarie 2023, la Albiţa.

*** Un alt proiect de lege vizează modificarea Legii nr. 209/2020 privind unele măsuri de trecere a frontierei de stat a României şi de facilitare a trecerii frontierei de către lucrătorii frontalieri.

Proiectul de act normativ are în vedere stabilirea destinatarilor măsurilor Legii nr.209/2020, şi anume, persoanele care îşi exercită activitatea profesională pe teritoriul unui stat vecin, altul decât cel de domiciliu/reşedinţă/rezidenţă, în baza unui contract de muncă valabil, încheiat pe durată nedeterminată sau pe durată determinată şi care revin periodic, zilnic sau cel puţin săptămânal, în statul de domiciliu/reşedinţă/rezidenţă.

Totodată, se va stabili implicarea angajatorilor lucrătorilor frontalieri, în sensul în care, în baza acordurilor bilaterale încheiate între statul de domiciliu/reşedinţă/rezidenţă şi statul vecin în care este prestată activitatea lucrativă, aceştia să elibereze, la cerere, un certificat privind încadrarea în muncă, angajatorii fiind cei mai în măsură să ateste faptul că persoanele în cauză au un contract valid de muncă, respectiv, că raporturile ce derivă din acesta se află în derulare.

*** Printr-un alt proiect de lege se va aproba participarea României la majorarea de capital a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei în conformitate cu prevederile Rezoluţiei Consiliului de Administraţie nr. 463 (2022) ‘Privind majorarea capitalului Băncii’.

*** Va fi aprobat şi un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între România şi Muntenegru în domeniul securităţii sociale, semnat la Podgorica, la 22 iulie 2022.

*** În şedinţa de guvern se va adopta şi un proiect de lege privind acţiunile în reprezentare pentru protecţia intereselor colective ale consumatorilor.

‘Prezenta lege urmăreşte să contribuie la funcţionarea pieţei interne şi la atingerea unui nivel ridicat de protecţie a consumatorilor, permiţând entităţilor calificate care reprezintă interesele colective ale consumatorilor să introducă, în cadrul unei proceduri judiciare, acţiuni în reprezentare atât pentru obţinerea unor măsuri de încetare, cât şi pentru obţinerea unor măsuri reparatorii împotriva comercianţilor care încalcă dispoziţiile prevederilor legale din anexă. Respectivele entităţi calificate pot solicita încetarea sau interzicerea unei astfel de conduite ilicite şi pot solicita remedieri, precum despăgubirea, repararea, înlocuirea, reducerea preţului, încetarea contractului sau rambursarea preţului plătit, după caz. Legea protejează interesele persoanelor fizice care au suferit prejudicii ca urmare a încălcării dispoziţiilor legale menţionate în anexă şi acopere atât încălcările de la nivel naţional, cât şi pe cele transfrontaliere’, se arată în expunerea de motive a proiectului.

*** Executivul va aproba şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind procedura de închiriere a suprafeţelor de plajă cu destinaţie turistică pentru sezoanele estivale 2023-2024.

Proiectul vizează, între altele, reducerea termenelor de desfăşurare a licitaţiilor, astfel: ‘perioada de publicitate a invitaţiei de participare de la 20 de zile calendaristice la 10 zile până la momentul depunerii ofertei; stabilirea obligaţiei autorităţii contractante de a pune documentaţia la dispoziţia persoanelor interesate numai prin mijloace electronice; perioada de răspuns la clarificări de la 5 zile lucrătoare la 3 zile lucrătoare; transmiterea anunţului de atribuire de la 20 de zile calendaristice la 5 zile calendaristice; reducerea termenului minim de aşteptare pentru încheierea contractului de la 20 de zile calendaristice la 10 zile’.

Prin acelaşi proiect se are în vedere reducerea numărului de oferte maxim admisibile în prezenţa cărora poate fi adjudecată licitaţia (de la 2 oferte la una) şi stabilirea termenului contractului de închiriere la 2 ani (sezoanele estivale 2023-2024 – termen minim necesar obţinerii noului PUZ).

*** Pe agenda şedinţei figurează şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea plăţii contribuţiei financiare voluntare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), în vederea finanţării activităţii OCDE pentru evaluarea cadrului legal şi instituţional în ceea ce priveşte guvernanţa în domeniul parteneriatului public-privat.

*** Un alt proiect de hotărâre este cel privind aprobarea cuantumului şi a plăţii contribuţiei voluntare a României pentru anul 2023 la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, din bugetul anual aprobat Secretariatului General al Guvernului pentru Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, în vederea finanţării participării României la instrumentul PaRIS.

*** Guvernul va aproba, tot prin hotărâre, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

‘Prin prezentul proiect de act normativ, propunem aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu, astfel încât să fie asigurată funcţionarea instituţiei şi realizarea activităţii acesteia pentru un număr de 354 posturi, inclusiv preşedintele, cei 2 vicepreşedinţi şi secretarul general, respectiv susţinerii şi realizării proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului şi pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene în domeniul mediului şi schimbărilor climatice prin încasarea veniturilor reprezentând contribuţii şi taxe la bugetul Fondului pentru mediu şi finanţarea proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului. Pentru anul 2023, valoarea totală a veniturilor estimate este în sumă de 7. 312. 524 mii lei’, se arată în nota de fundamentare.

*** În cadrul reuniunii guvernamentale va fi aprobat, prin hotărâre, Regulamentul privind procedura de înregistrare, investigare şi soluţionare a sesizărilor referitoare la practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.

*** Guvernul va adopta şi un memorandum având ca temă aprobarea demersurilor pentru aderarea României la platforma Nuclear Education, Skills and Technology (NEST) a Agenţiei pentru Energie Nucleară din cadrul OCDE (OCDENEA). AGERPRES/FOTO gov.ro

Etichete:
Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă cere autorităţilor să renunţe la îngheţarea valorii punctului pe serviciu medical
Naţional sâmbătă, 28 decembrie 2024, 06:19

Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă cere autorităţilor să renunţe la îngheţarea valorii punctului pe serviciu medical

Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă critică articolul din proiectul ordonanţei ‘trenuleţ’ care prevede...

Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă cere autorităţilor să renunţe la îngheţarea valorii punctului pe serviciu medical
Liderii coaliţiei de guvernare nu au definitivat proiectul ordonanţei de urgenţă în baza căreia se va realiza bugetul de stat
Naţional vineri, 27 decembrie 2024, 18:16

Liderii coaliţiei de guvernare nu au definitivat proiectul ordonanţei de urgenţă în baza căreia se va realiza bugetul de stat

UPDATE – Liderii coaliţiei de guvernare nu au definitivat, la întâlnirea de astăzi de la Palatul Victoria, proiectul ordonanţei de...

Liderii coaliţiei de guvernare nu au definitivat proiectul ordonanţei de urgenţă în baza căreia se va realiza bugetul de stat
Traficul rutier este oprit la această oră pe ambele sensuri ale DN2D Focşani – Târgu Secuiesc
Naţional vineri, 27 decembrie 2024, 15:51

Traficul rutier este oprit la această oră pe ambele sensuri ale DN2D Focşani – Târgu Secuiesc

Traficul rutier este oprit la această oră pe ambele sensuri ale DN2D Focşani – Târgu Secuiesc, în zona serpentinelor din apropierea...

Traficul rutier este oprit la această oră pe ambele sensuri ale DN2D Focşani – Târgu Secuiesc
Leul s-a depreciat, vineri, în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american
Naţional vineri, 27 decembrie 2024, 14:03

Leul s-a depreciat, vineri, în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american

Moneda naţională s-a depreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9765 lei, în...

Leul s-a depreciat, vineri, în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american
Naţional vineri, 27 decembrie 2024, 14:01

Coaliţia PSD-PNL-UDMR se reuneşte în prima şedinţă după semnarea acordului de funcţionare

Coaliţia PSD-PNL-UDMR se reuneşte astăzi în prima şedinţă după semnarea acordului de funcţionare, pentru a discuta despre ordonanţa de...

Coaliţia PSD-PNL-UDMR se reuneşte în prima şedinţă după semnarea acordului de funcţionare
Naţional vineri, 27 decembrie 2024, 13:34

Fermierii care vând produse din producţia proprie vor fi obligaţi să se înregistreze la direcţiile sanitar-veterinare judeţene

Potrivit unui proiect legislativ al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, fermierii care vând produse din...

Fermierii care vând produse din producţia proprie vor fi obligaţi să se înregistreze la direcţiile sanitar-veterinare judeţene
Naţional vineri, 27 decembrie 2024, 13:07

Aproximativ 700 de persoane sunt cercetate pentru un prejudiciu asociat contrabandei ilegale cu tutun ce depăşeşte 28 de milioane de lei

În primele 11 luni ale anului, poliţiştii români au confiscat aproape 30 de milioane de ţigarete şi peste 12.300 kg de tutun, în urma a sute...

Aproximativ 700 de persoane sunt cercetate pentru un prejudiciu asociat contrabandei ilegale cu tutun ce depăşeşte 28 de milioane de lei
Naţional vineri, 27 decembrie 2024, 08:29

Infotrafic: Se anunţă o zi dificilă în trafic

Se anunţă o zi dificilă în trafic, în condiţiile în care meteorologii au prognozat ninsori în mai multe zone din ţară, inclusiv în...

Infotrafic: Se anunţă o zi dificilă în trafic