În cauza mediatizată prin comunicatele 42/VIII/3 din 17 ianuarie 2023 şi 44/VIII/3 din 18 ianuarie 2023, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a 27 de persoane, 13 lucrători vamali şi 14 agenţi ai poliţiei de frontieră care la data faptelor îşi desfăşurau activitatea în birourile vamale şi punctele de frontieră din localităţile Albiţa, Oancea, Sculeni, Stânca-Costeşti, Iaşi şi Borş, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă, comise în formă simplă şi continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:
În perioada 01 iulie 2021 – 12 septembrie 2022, inculpaţii menţionaţi mai sus, în calitate de lucrători vamali şi poliţişti de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins şi primit sume de bani cuprinse între 20 şi 250 euro, de la persoane care efectuau activităţi de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în ţări ale Uniunii Europene şi invers.
În schimbul banilor primiţi cu titlu de mită, inculpaţii şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor şi/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispoziţiilor referitoare la transportul anumitor cantităţi de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de şedere în Uniunea Europeană de către cetăţeni extra-comunitari.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
Anterior, la data de 27 februarie 2023, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu un inculpat, la data faptei lucrător vamal în cadrul Direcţiei Regionale Vamale Galaţi – Biroul Vamal de Frontieră Oancea, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 (trei) ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea unor drepturi.
Activităţile descrise au fost desfăşurate în cadrul unei acţiuni în coordonare cu autorităţi judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (agenţie a Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală). De asemenea, procurorii anticorupţie au mai beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi a IGPR – Direcţia de Operaţiuni Speciale.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.