Ascultă Radio România Iași Live

Meniurile restaurantelor trebuie să conţină detalii despre ingrediente, valori nutritionale şi E-uri, din 15 martie

Meniurile restaurantelor trebuie să conţină detalii despre ingrediente, valori nutritionale şi E-uri, din 15 martie

Publicat de Andreea Drilea, 15 martie 2023, 07:16

Restaurantele şi unităţile de alimentaţie publică au obligaţia de a afişa, începând de miercuri, 15 martie, ingredientele şi valorile nutriţionale ale produselor şi preparatelor pe care le servesc consumatorilor, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului 201/2022 al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Iniţial, Ordinul trebuia să intre în vigoare pe 20 decembrie 2022, dar s-a hotărât amânarea până la data de 15 martie 2023 în urma consultărilor cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa, pentru a da timpul necesar operatorilor economici să se pregătească cu toate informaţiile pe care aceştia trebuie să le afişeze în meniuri.

Potrivit ANPC, prevederile actului administrativ se aplică şi în cazul site-urilor operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate.

Potrivit Ordinului, trebuie indicată cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mâncare (ex: muşchiuleţ de porc – 140g, cu garnitură de orez cu legume – 140g [orez, apă, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantităţi variabile), ulei vegetal, sare, potenţator de aromă: glutamat de sodiu]). De asemenea, aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: acidifiant, etc.) urmată de codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric). Astfel, ca exemplu: acidifiant – E 330 sau Acidifiant – acid citric; potenţator de aromă: E621 sau potenţator de aromă: glutamat de sodiu.

ANPC a explicat, în noiembrie 2022, că lista aditivilor se regăseşte în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.

Potrivit sursei citate, Ordinul conţine elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor, ţinând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică.

‘În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoştinţă de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul’, au susţinut reprezentanţii ANPC, într-un comunicat transmis la finele anului trecut, când s-a luat decizia de amânare a termenului de afişare a acestor informaţii în listele meniu fizice sau virtuale.

La rândul său, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, explica la finele lunii ianuarie că alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri.

‘Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru’, a susţinut Constantinescu, în data de 26 ianuarie.

Acesta a precizat că mulţi operatori economici servesc produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.

În viziunea şefului ANPC, acestea reprezintă practică înşelătoare, iar în baza Ordinului emis operatorii vor fi nevoiţi să scrie în meniu ‘cremă vegetală’ şi să explice din ce este alcătuit un produs pentru a se lua o decizie în cunoştinţă de cauză din partea consumatorului.

Ordinul nr. 201/2022 al preşedintelui ANPC privind detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor intră în vigoare de Ziua mondială a drepturilor consumatorilor. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă

Etichete:
ÎCCJ a amânat luarea unei decizii privind modificarea legii pentru infracţiunea de conducere a unui autovehicul sub influenţa drogurilor
Naţional marți, 12 noiembrie 2024, 08:09

ÎCCJ a amânat luarea unei decizii privind modificarea legii pentru infracţiunea de conducere a unui autovehicul sub influenţa drogurilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat din nou luarea unei decizii privind necesitatea introducerii unui prag pentru infracţiunea de...

ÎCCJ a amânat luarea unei decizii privind modificarea legii pentru infracţiunea de conducere a unui autovehicul sub influenţa drogurilor
Rata inflaţiei va reveni pe creştere uşoară, iar la sfârşitul acestui an se va apropia de 5%
Naţional marți, 12 noiembrie 2024, 08:06

Rata inflaţiei va reveni pe creştere uşoară, iar la sfârşitul acestui an se va apropia de 5%

Banca Naţională şi-a majorat semnificativ prognoza, de la patru procente, cât estima în vară, la 4,9% conform raportului trimestrial prezentat...

Rata inflaţiei va reveni pe creştere uşoară, iar la sfârşitul acestui an se va apropia de 5%
BNR a urcat la 4,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an
Naţional luni, 11 noiembrie 2024, 16:29

BNR a urcat la 4,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an

UPDATE – Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului...

BNR a urcat la 4,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an
Legea care reglementează dobânzile creditelor ipotecare şi de consum, oferite de IFN-uri a intrat în vigoare
Naţional luni, 11 noiembrie 2024, 15:51

Legea care reglementează dobânzile creditelor ipotecare şi de consum, oferite de IFN-uri a intrat în vigoare

UPDATE – Legea 243/2024 privind protecţia consumatorilor referitoare la costul total al creditării şi la cesiunea de creanţe, prin care se...

Legea care reglementează dobânzile creditelor ipotecare şi de consum, oferite de IFN-uri a intrat în vigoare
Naţional luni, 11 noiembrie 2024, 12:36

Burduja: Suntem pregătiţi pentru iarna 2024-2025. Gradul de umplere în depozitele de gaz este de peste 101%

Gradul de umplere în depozite depăşeşte 101%, peste media europeană, iar în iarna aceasta stăm chiar mai bine decât anul trecut, a declarat,...

Burduja: Suntem pregătiţi pentru iarna 2024-2025. Gradul de umplere în depozitele de gaz este de peste 101%
Naţional luni, 11 noiembrie 2024, 10:18

În perioada 11 – 17 noiembrie 2024, vor debuta noi evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România

În perioada 11 – 17 noiembrie 2024, vor debuta noi evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România:  Luni, 11...

În perioada 11 – 17 noiembrie 2024, vor debuta noi evenimente vizuale, recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România
Naţional luni, 11 noiembrie 2024, 07:45

Salariul minim brut pe ţară va fi de 4.050 lei de la 1 ianuarie

Salariul minim brut pe ţară va fi de 4.050 lei de la 1 ianuarie, potrivit unui proiect de act normativ postat pe site-ul Ministerului Muncii....

Salariul minim brut pe ţară va fi de 4.050 lei de la 1 ianuarie
Naţional luni, 11 noiembrie 2024, 07:31

Ploile vor continua până marţi dimineaţă în sudul, sud-estul şi, local, în centrul ţării

Ploile vor continua până mâine dimineaţă în sudul, sud-estul şi, local, în centrul ţării. Este în vigoare o atenţionare meteo în acest...

Ploile vor continua până marţi dimineaţă în sudul, sud-estul şi, local, în centrul ţării