(Iași) Ministrul economiei: Foarte multe companii din Ucraina și-au mutat sediile și unitățile de producție la noi în țară
Publicat de gabrielarotaru, 16 martie 2023, 17:56
România va fi una dintre țările care va furniza materii prime pentru reconstrucția Ucrainei, iar județele aflate la graniță, cu preponderență cele din partea de nord a Moldovei, vor deveni hub-uri în acest domeniu, a subliniat astăzi, la Iași, ministrul Economiei, Florin Spătaru.
El a mai spus că în România va fi susținut sectorul industrial al producătorilor de materii prime și, de asemenea, companiile care produc materiale de construcții.
Florin Spătaru: România are 1.000 de kilometri de graniță cu Ucraina. Prin susținerea sectoarelor industriale și a producătorilor de materii prime vom putea să transportăm, vom putea să furnizăm aceste materii prime pentru reconstrucția Ucrainei. Județele limitrofe, inclusiv Iașul, pot juca un rol important, având o legătură directă cu Ucraina. Pentru asta însă, vom susține, de asemenea, dezvoltarea capacității companiilor de a produce materiale de construcție și va fi un proiect ulterior pe care îl vom finanța.
Potrivit ministrului Economiei, foarte multe companii din Ucraina și-au mutat sediile și unitățile de producție la noi în țară. Acestea vor fi susținute pentru a avea acces la piața muncii. Pe de altă parte, sunt rezervate ajutoare de stat pentru industria prelucrătoare, a mai spus Florin Spătaru.
Florin Spătaru: Aceste companii, bună parte din ele și-au mutat proiectele și-au mutat și o parte din personal în România. Ei sunt susținuți prin asigurarea posibilității de a avea acces la piața muncii a acestor angajați. Pe de altă parte, avem această schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare care poate fi accesată de companii care își dezvoltă capacitatea de producție în România.
Guvernul lucrează la îmbunătățirea schemei de ajutor de minimis, astfel încât procentul de cofinanțare să scadă iar programul să devină atractiv, a anunțat ministrul Economiei, Florin Spătaru. El a mai spus că fondurile din schema de ajutoare de stat pentru creșterea competitivității ar urma să fie folosite pentru suplimentarea bugetelor proiectelor din economia circulară.
Florin Spătaru: E vorba de cofinanțare, de procentul de cofinanțare, vorbim de schema de minimis pentru creșterea competitivității. Acolo avem o valoare a cofinanțării de 50% și ne gândim să diminuăm acest procent pentru a putea deveni atractiv. Pe de altă parte, bugetul folosit pentru schema de ajutor de stat pentru creșterea competitivității va fi folosit pentru suplimentarea bugetului pentru proiectele de economie circulară.
Ministrul Economiei s-a aflat astăzi la Iași, unde a avut discuții cu antreprenorii și a vizitat capacități de producție de pe două platforme industriale. (Radio Iași/Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)