Cea mai frumoasă poveste de iubire, de Neacșu Lenuța, despre subiect – Luni, 20 MARTIE 2023, în emisiunea Viața Rromilor, Radio Iași (ora 20:30, 20.03.2023)
Publicat de Andreea Drilea, 20 martie 2023, 06:22
Astăzi, invitată la microfonul Radio Iași avem pe doamna bibliotecară Neacșu Lenuța de la Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” din Bacău.
Doamna Neacșu a copilărit într-o mahala de etnici rromi – Grivița Roșie – unde s-au construit primele blocuri pentru personalitățile Bacăului.
A avut, în copilărie, prieteni… atât copii ai etnicilor rromi, cu care mergea să vândă semințe la meciurile de fotbal, cât și copii de medici, avocați. De la aceștia din urmă, după cum ne precizează, a învățat manierele frumoase și arta conversației. Despre toate acestea, invitata noastră, înspre finalul ediției de astăzi a emisiunii noastre… ne destăinuie mai multe amănunte.
Pentru început, doamna Neacșu Lenuța ne vorbește despre volumul – Cea mai frumoasă poveste de iubire, volum scris împreună cu fiul Domniei Sale. Cartea mi-a înmânat-o – cu autograf – chiar din primul minut când ne-am întâlnit. Volumul a apărut în anul 2018, în Bacău, la Editura Babel, cu o prefață scrisă de către călugărul Hrisostom Filipescu. Nu vă spunem mai multe… lăsându-vă pe dumneavoastră să aflați detalii despre cum a început acest proiect al doamnei Neacșu, proiect în care se regăsesc trăiri, suferințe, bucurii cu și despre oameni mici care, în timp, au ajuns mari.
Reamintim că invitată la microfonul Radio Iași – în ediția de astăzi a emisiunii Viața Rromilor – avem pe doamna bibliotecară Neacșu Lenuța de la Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” din Bacău.
Mai reamintim că doamnei Neacșu – în anul 2018 – la Editura Babel din Bacău, i-a apărut volumul – Cea mai frumoasă poveste de iubire, volum în care sunt surprinse secvențe de viață, trăiri, suferințe și bucurii, coborâșuri și urcușuri… despre care în următoarea secvență audio pe care o difuzăm, ne vorbește cu pasiune, răbdare, dar și cu lacrimi în ochi, important este că la capătul muncii, atât Domnia Sa, cât și familia din care a făcut și face parte au văzut lumina, acea lumină care aduce împăcare cu sine, împăcare cu ceilalți.
Revenim la dialogul cu doamna bibliotecară Neacșu Lenuța de la Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” din Bacău, iar în următoarele minute ne destăinuie cum se făceau pregătirile, în casa copilăriei Domniei Sale, pentru ca tatăl împreună cu frații să stăpânească muzica pe care trebuiau să o interpreteze la cumătriile, nunțile, petrecerile la care erau solicități. Dincolo de deranjul, pe termen scurt, tatăl este cel care a încurajat-o să învețe carte, să fie apropiată de carte, pentru că numai astfel poate reuși în viață.
În speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectele amintite, vă invit ca, astăzi, luni, 20 martie 2023, începând cu ora 20:30… până la ora 21, să fiți alături de Radio Iaşi, urmărindu-ne.
Ne auzim, online, AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
TEXT, FOTO, AUDIO – Dumitru ȘERBAN