Alexandru Muraru: Am atacat la Curtea de Apel Iași decizia CNCD de a nu-l sancționa pe Viktor Orban pentru declarațiile rasiste și xenofobe de la Școala de Vară de la Băile Tușnad
Publicat de gabrielarotaru, 22 martie 2023, 17:40 / actualizat: 22 martie 2023, 19:22
Justiția Română are șansa de a fi prima instanță europeană care condamnă liderul unui stat membru al Uniunii Europene, Viktor Orban, pentru declarații rasiste și instigare la ură pe criterii etnice.
În luna august 2022 am făcut o sesizare către CNCD prin care am solicitat sancționarea lui Viktor Orban pentru declarațiile rasiste și xenofobe de la Școala de Vară de la Băile Tușnad, pe teritoriul României.
Premierul Ungariei a folosit următoarea frază cu caracter rasist: „Între timp, în lumea noastră, popoarele europene se amestecă, lucrează și se mișcă unele cu altele. Noi, în Bazinul Carpatic, de exemplu, nu suntem oameni de rasă mixtă, ci pur și simplu un amestec de popoare care trăiesc în patria lor europeană. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă.”
Plenul CNCD a decis că Viktor Orban nu poate fi amendat întrucât se bucură de imunitate prin prisma funcției sale de prim-ministru al Guvernului Ungariei. Am contestat la Curtea de Apel Iași această decizie a plenului CNCD întrucât Vikor Orban a făcut aceste declarații la Băile Tușnad într-un cadru neoficial, într-un context care excede poziția sa guvernamentală.
Totodată, este inacceptabil ca un organism oficial precum CNCD să adauge motive nejustificate de respingere a unei sesizări pentru declarații rasiste și homofobe făcute de un lider politic de rangul lui Viktor Orban. Această decizie este o încălcare a Constituției și o amenințare la adresa valorilor fundamentale ale unei societăți libere și democratice.
CNCD are posibilitatea legală de a se prevala, potrivit legii, numai de următoarele trei excepții atunci când respinge o sesizare: (i) excepţia tardivității, (ii) excepția văditei necompetențe și (iii) excepția obiectului vădit nefondat sau a lipsei de obiect.
În cazul declarațiilor rasiste ale lui Viktor Orban nu se aplică niciuna dintre aceste excepții. Discursul lui Viktor Orban a reprezentat o instigare publică la ură, vădit discriminatorie și fără justificare, prin îndemnarea explicită la restrângerea libertății de circulație a unei categorii de persoane imigrante exclusiv pe criteriul naționalității sau al rasei.
Viktor Orban instigă la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor și persecuției și a crimelor secolului XX. Astfel, declarațiile sale fac apel la puritate rasială și sunt inacceptabile într-o Românie europeană. Acest discurs pare desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX.
Într-un moment în care respectarea drepturilor omului este mai importantă ca niciodată, este esențial să ne opunem cu fermitate oricărei forme de discriminare și să promovăm valorile democrației și ale unei societăți libere și deschise.
Am solicitat sancționarea lui Viktor Orban pentru declarațiile cu caracter rasist şi xenofob care au atentat la demnitatea persoanei producând un prejudiciu prin discriminare conform legislației în vigoare.
România și-a asumat obligații internaționale și UE de a combate rasismul. Amintesc de acțiunea comună din 15 iulie 1996 adoptată pe baza Tratatului privind Uniunea Europeană cu privire la acțiunea pentru combaterea rasismului și a xenofobiei, prin care statele membre UE se angajează să incrimineze și să pedepsească rasismul.
Justiția Română are șansa de a fi prima instanță europeană care condamnă liderul unui stat membru al Uniunii Europene, Viktor Orban, pentru declarații rasiste și instigare la ură pe criterii etnice. Justiția română poate demonstra că nicio persoană, indiferent de funcția sau poziția pe care o ocupă, nu este mai presus de lege și că astfel de declarații nu vor fi tolerate într-o societate democratică și liberă.
În plus, această decizie ar putea fi un exemplu pentru alte state membre ale Uniunii Europene, demonstrând că nu trebuie să tolerăm nicio formă de discriminare și că trebuie să ne angajăm în lupta împotriva rasismului și instigării la ură.
Prin acest proces, solicit constatarea îndeplinirii elementelor constitutive ale faptei de discriminare, în sensul dispozițiilor art. 15 din O.G. nr. 137/2000 raportat la art. 1 și 2 din același act normativ, precum și art. 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și sancționarea persoanei reclamate prin aplicarea unei amenzi în cuantum de 100.000 lei pentru fapta de discriminare constatată.
Comunicat PNL – Alexandru Muraru, deputat și președinte PNL Iași