Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Bârnova: Slujbă de marcare a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, la 1918.
Publicat de gabrielarotaru, 27 martie 2023, 14:24
Astăzi, la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Bârnova, județul Iași, a fost oficiată o slujbă de marcare a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, la 1918.
La momentele pregătite de parohia din comuna ieșeană, au fost prezenți localnici, dar și reprezentanți ai diferitelor asociații din România și Republica Moldova.
Preotul Adrian Albet a punctat, pentru postul nostru de radio, care au fost principalele repere ale programului de la lăcașul de cult, unde este înmormântat Ion Constantin Inculeț, președintele Sfatului Țării care a adecis unirea Basarabiei în urmă cu 105 ani.
Adrian Albet: 105 ani de la momentul Unirii Basarabiei cu România, marcat la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul Bârnova sau biserica cunoscută și sub numele de Inculeț, pentru că acolo se află mormântul marelui om politic. A fost un moment de prezență destul de importantă a credincioșilor și de la noi din Iași, din proximitatea Iașului și dincolo de Prut. A fost o slujbă arhierească. Ne-am bucurat de prezența Înalt Preasfințitului Mitropolit Teofan. E un moment patriotic da, în același timp și duhovnicesc care să ne aducă aminte de momentul Unirii Basarabiei cu România. A fost un moment în care au fost reprezentate comunități din Republica Moldova, au fost prezenți câțiva primari din Republica Moldova și poate merită de amintit faptul că în urma inițiativei Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, s-au oferit distincții celor care au luptat pentru apărarea identității de neam și de credință în Basarabia. S-au oferit distincții și crucea moldavei pentru soldați care au fost prezenți fizic aici la momentele și duhovnicești, și ceremoniale, și militare și cultural-artistice de la Bârnova de astăzi.
(Radio Iași/Horia Daraban/ FOTO radioiasi.ro)