Iași, 31 martie, ora 19.00: Concertul Filarmonicii Moldova, dirijor Alain Paris, solist Adrian Jojatu
Publicat de dvlad, 30 martie 2023, 17:14
În concertul din 31 martie, ora 19.00, de pe scena Casei Studenților din Iași, Orchestra Filarmonicii Moldova este dirijată de maestrul francez Alain Paris.
În program
Patru preludii coregrafice de Claude Debussy, orchestrate de Anthony Girard,
Concertul pentru fagot și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart, solist Adrian Jojatu
Tablourile dintr-o expoziție de Mussorgski-Ravel
Maestrul Alain Paris este dirijor, producător de emisiuni muzicale la France Musique şi Radio Suisse Romande, profesor şi muzicolog, şi este un eminent comentator de muzică.
În lume, a dirijat peste 70 de orchestre, între 93 şi 99 a condus periodic Capella din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică Bilkent din Ankara, Orchestra de Stat din Atena, dirijează de peste 10 ani în Liban sau Egipt, iar la Filarmonica Enescu vine mereu începând din 1999.
Alain Paris a fost asistentul lui Michel Plasson la Toulouse, a fost dirijor permanent la Opera Rinului din Strasbourg şi profesor de dirijat la Conservatorul din Strasbourg. Primul concert pe care l-a susținut în România a avut loc la Iaşi, pe 30 aprilie 1982, când a dirijat un program integral Enescu. La pupitrul Filarmonicii Enescu din București s-a aflat prima oară în 1999, apoi a fost invitat și la Filarmonica din Bacău.
Maestrul Alain Paris este însoțit în studioul Radio Iași de dl. Vincent Henri, directorul Institutului Francez din Iași, care este deopotrivă gazda concertului. Urmărim un interviu de Daniela Vlad.
În continuare, detalii despre întregul program al concertului, despre principii și condiții de programare a unor lucrări moderne, dar și despre relația maestrului Alain Paris cu muzicieni români din diaspora și cu opera lui Enescu.
Fagotistul Adrian Jojatu a studiat la Școala de Muzică George Enescu. Unul din momentele importante ale carierei sale rămâne cel din 1990, când a fost invitat să cânte la reședința de vară a Papei Ioan Paul al II-lea la Roma. În 1989 a devenit asistent principal de fagot la Orchestra Radio-TV București. În 1991, a primit o bursă completă la Universitatea din Boston pentru o diplomă de master în interpretarea fagotului. Profesorul său a fost Matthew Ruggiero, fost asistent principal la fagot în Boston Symphony.
Este fondatorul cvartetului Mozarteum, iar în 1995 și 2001 a fost câștigătorul concursului de concerte de la Universitatea din Boston. În 1995 a cântat ca solist la Boston Pops, sub conducerea lui Keith Lockhart.
În 1998 a lansat primul său CD, cu Mozart Concerto K191 cu Orchestra de Cameră George Enescu, la casa de discuri Euromusic.
În 1999 a interpretat în premieră națională Concertul pentru fagot al lui Jiri Pauer (1949) cu Orchestra Națională Radio. În 2007 a susținut același concert ca și premiera națională în Mexic cu Orchestra de Stat din Mexic. Din 1993 a cântat cu multe ansambluri clasice din zona Boston și New England, cum ar fi Boston Classical, BMOP, Boston Philharmonic, Rhode Island Philharmonic Cantata Singers, Spectrum Singers, Boston Lyric Opera, Boston Ballet, Boston Pops și Boston Symphony.
Între 2005-2008 a fost fagot principal al Simfoniei de Stat din Mexic. A susținut peste 20 de concerte ca solist cu multe orchestre precum: Filarmonica George Enescu, Orchestra Națională Radio, Filarmonica Bacău, Filarmonica Ploiesti, Filarmonica Iasi, Filarmonica Vilcea, Filarmonica Națională din Guatemala, Orchestra Simfonică din Monterey, Mexic, Filarmonica Guanajato, Mexic, Orchestra Simfonică de Stat, Mexic, Orchestra de cameră din Boston, Boston Pops. Domnul Jojatu este un mare admirator al muzicii lui Mozart și îi place ciclismul, tenisul și fotbalul.