Botoşani: Protestul fermierilor a îngreunat circulaţia prin Punctul de Trecere a Frontierei Stânca
Publicat de Andreea Drilea, 7 aprilie 2023, 16:31 / actualizat: 7 aprilie 2023, 17:59
Circulaţia prin Punctul de Trecere a Frontierei Stânca- Costeşti, dintre România şi Republica Moldova, a fost perturbată, vineri, în urma protestului declanşat de fermierii din Botoşani, nemulţumiţi de scutirile de taxe vamale pentru importurile de cereale din Ucraina şi de faptul că preţurile de pe piaţa internă au fost afectate drastic de importurile ieftine venite din ţara vecină.
Peste 100 de tractoare şi utilaje agricole au participat la un marş pe drumul naţional DN 29E între Ştefăneşti şi Stânca, afectând circulaţia dinspre şi spre punctul de trecere a frontierei.
‘Uniunea Europeană trebuie să înţeleagă că şi noi suntem membri ai Uniunii Europene, suntem contribuabili la Uniunea Europeană. Nu putem avea condiţii discriminatorii, nu putem avea subvenţii discriminatorii. Ne dorim să fim fermieri competitivi la fel ca şi cei din Uniunea Europeană. Astăzi suntem mulţi, dar vom fi şi mai mulţi. Cred că am dat dovadă de respect faţă de vecinii noştri din Ucraina, dar iată că acele condiţii ale Uniunii Europene de a permite importurile fără taxe vamale nu sunt corecte. Vrem doar să tranziteze, nu să lase în România cerealele lor, fiindcă nu fac altceva decât să ne blocheze cerealele noastre şi noi nu mai putem să înfiinţăm culturile pe anul viitor’, a declarat unul dintre organizatorii protestului, Ionică Nechifor, cel care conduce Asociaţia Moldoovis.
Pe de altă parte, unul dintre cei mai mari fermieri din Botoşani, Iulian Merticariu, care deţine peste 3.000 de hectare de teren arabil, dar şi o fermă zootehnică mare, a decis să verse la intrarea în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca aproximativ 500 de litri de lapte, în semn de nemulţumire faţă de preţul acestui produs pe piaţă.
‘Am ajuns o bătaie de joc a Europei. Laptele este mai ieftin decât apa’, a afirmat Iulian Merticariu.
Fermierii mai cer urgentarea acordării despăgubirilor pentru prejudiciile cauzate de secetă la culturile semănate în primăvara anului 2022, precum şi adoptarea unui pachet legislativ care să cuprindă o perioadă minim de şapte ani pentru arendarea terenurilor agricole şi un instrument bancar pe termen lung pentru achiziţia de terenuri de către fermierii autohtoni.
Ei solicită şi reglementări privind impozitarea firmelor, acordarea de facilităţi fiscale, eşalonări la plată şi plata în termen a TVA de rambursat.
De asemenea, fermierii mai doresc implementarea unei strategii naţionale de depozitare, procesare, valorificare pe piaţă a produselor finite, pentru a contrabalansa importurile.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro)