Inspectorii ANPC fac verificări în locurile în care se vând produsele specifice sărbătorilor pascale
Publicat de Andreea Drilea, 12 aprilie 2023, 08:45
Mai sunt câteva zile până la Paşti, iar inspectorii de la Protecţia Consumatorului sunt pe teren şi fac verificări în locurile în care se vând produsele specifice.
În judeţul Vrancea, echipe mixte au controlat, zilele acestea magazine, depozite şi unităţi de alimentaţie publică, pentru a se asigura că produsele vândute nu pun în pericol sănătatea oamenilor. Mai multe informaţii, corespondentul RRA, Gabriel Sava.
Reporter: Nici anul acesta, la nivelul judeţului Vrancea nu a fost solicitată înfiinţarea de puncte de sacrificare a mielor, aşa cum se întâmpla în alţi ani. Din acest motiv, sacrificarea se poate face doar în abatoare, iar comercializarea, în vederea vânzării, doar în spaţiile autorizate sanitar-veterinar. Şi laptele şi ouăle, dar şi alte produse alimentare folosite în prepararea produselor specific pascale sunt la mare căutare în aceste zile, iar verificările echipelor mixte au vizat, în primul rând, provenienţa, depozitarea, încadrarea în termenul de valabilitate, precum şi respectarea condiţiilor de igienă. Iar acolo unde au fost descoperite probleme au fost aplicate şi sancţiuni contravenţionale. Din lipsa timpului necesar, din ce în ce mai multe familii apelează la a cumpăra mâncare gata preparată, dar nu neapărat din restaurante sau din unităţi de catering. Nu sunt puţine cazurile când vânzarea de carne şi produse din carne, mâncare preparată sau prăjituri ori produse de patiserie se face online, pe grupuri de pe reţelele de socializare, de către persoane fizice care nu deţin nicio autorizare în acest sens. Aşa că, pe de o parte, autorităţile atrag atenţia celor care cumpără din aceste surse să evită să cumpere mai ieftin, în detrimentul propriei sănătăţi. Pe de altă parte, autorităţile spun că au în vedere verificări tocmai la acest tip de comercianţi.
Rador/FOTO radioiasi.ro