(AUDIO) Primarul Mihai Chirica a luat măsuri pentru a diminua absenteismul și consumul de droguri în rândul elevilor ieșeni
Publicat de Andreea Drilea, 17 aprilie 2023, 11:37
În municipiul Iași, echipe ale Poliției Locale au fost relocate în apropierea școlilor.
Măsura a fost adoptată pentru a diminua fenomenul absenteismului și pentru a contracara traficul de droguri în vecinătatea unităților de învățământ, a precizat primarul Mihai Chirica: ”Am dat-o ca pe o veste bună, chiar dacă, în principiu, cineva ar fi catalogat-o altfel. Am desemnat câte un polițist pentru fiecare școală care, la sesizarea conducerii școlii pentru absența unui elev, se va deplasa către familie sau tutorele elevului să aplice o amendă între 100 și 1.000 lei. Dar el va avea un rol mai larg pentru că va sta în contact cu școala și pentru alte chestiuni care se întâmplă acolo și care n-au nimic de-a face cu școala. Polițistul, sigur informând mai departe colegii lui din Ministerul de Interne sau Parchete, dacă lucrurile trebuie să ajungă până acolo. Nu este o glumă, școala nu trebuie să mai rămână un câmp de dispută, fiecare își dă cu părerea. Există prea multe ingerințe în bunul mers al școlii și în loc să aibă un rol pozitiv, are un un rol foarte negativ.”
Edilul a mai spus că, în ultima perioadă, se observă o încălcare a contractului educațional și se dorește implicarea părinților în activitățile școlare.
Mihai Chirica: ”Părinții s-au băgat în cancelarie, s-a a intrat peste profesor în școală. Asta înseamnă că au încurajat elevii să se plângă de părinți. S-a ajuns până la schimbarea unor profesori la niște clase, că nu le plac părinților de profesorul de matematică sau de informatică, cum am mai auzit și asemenea situații, recent. Părintele are rolul lui, să își ducă copilul la școală, să o facă mod frecvent și să respecte contractul educațional pe care l-a semnat pentru învățământul obligatoriu. Dacă nu este sancționat, părintele trebuie să aibă grijă ca elevul să nu distrugă școala, iar dacă copilul a făcut-o, părintele trebuie să plătească ce a stricat copilul. Așa scrie de asemenea în Legea Educației. Părintele trebuie să devină partenerul nostru, al statului, respectiv al școlii, astfel încât educația copilului să fie cât mai bună și să ne ajute în acest demers.”
Autoritățile locale reamintesc părinților că, pentru faptele antisociale ale elevilor, familiile pot plăti amenzi de până la o mie de lei.
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro)