Vrancea: CJ a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea podului surpat de la Vadu Roşu, prăbuşit în urmă cu un an
Publicat de Andreea Drilea, 28 aprilie 2023, 15:20
Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea a dat, vineri, ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea podului peste râul Putna, pe DJ 204D, între Vulturu şi Vadu Roşca, care s-a prăbuşit în urmă cu un an ca urmare a unor erori de proiectare în timpul construcţiei.
Potrivit preşedintelui CJ Vrancea, Cătălin Toma, pe DJ 204D continuă şi lucrările de asfaltare, până la Suraia.
‘Pe 30 aprilie se împlineşte un an de când unul dintre picioarele podului de la Vadu Roşca s-a prăbuşit, dar în tot acest timp s-a lucrat intens. Facem toate eforturile pentru ca acest pod să fie din nou practicabil. Am avut foarte multe obstacole, din cauza vremii, dar şi din cauza deficienţelor în construcţia podului, acum peste 40 de ani. Podul face legătura cu Vadu Roşca şi mai departe spre Suraia şi Focşani, pe DJ 204D, care la momentul acesta este aproape finalizat cu asfaltarea. Este o rută foarte utilă, pentru că s-a văzut că şi în timpul iernii, când drumul Focşani – Suraia a fost blocat, pe aici s-a putut circula’, a declarat Cătălin Toma.
În prezent, legătura peste râul Putna, între Vulturu şi Vadu Roşca, se face pe un pod provizoriu, care este închis de fiecare dată când debitul râului creşte, ca urmare a ploilor abundente, dar care a fost proiectat pentru a rezista viiturilor, circulaţia fiind reluată în circa două – trei zile.
Prezent la întâlnirea cu constructorii, primarul comunei Vulturu, Nicuşor Păcuraru, i-a sfătuit pe aceştia să-şi protejeze utilajele şi oamenii, pentru că schimbările de debit ale râului Putna pot fi bruşte.
‘Aici în zonă, de câteva ori pe an, Putna vine foarte mare, de la un capăt al altuia al malurilor. Dacă râul Putna are în mod normal debit de şapte – opt metri cubi pe secundă, atunci când plouă, avem şi peste 170-180 de metri cubi pe secundă, dar ajunge şi la 2.400 de metri cubi pe secundă. Eu vă informez ca să aveţi grijă să vă protejaţi utilajele şi oamenii, pentru că aceste schimbări de debit pot avea loc şi în câteva ore. Trebuie să fiţi pregătiţi pentru orice eventualitate. Putna descarcă foarte repede, dar la fel de repede poate să vină şi viitura’, le-a transmis primarul Nicuşor Păcuraru constructorilor implicaţi în reabilitarea podului de peste râul Putna.
Termenul pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare ale podului, estimate în prezent la 8,8 milioane de lei, este de 18 luni, dar reprezentanţii constructorilor spun că, dacă vremea va permite, reluarea circulaţiei pe pod s-ar putea face în circa şase – opt luni.
La Vadu Roşca locuiesc peste 300 de persoane, dar zilnic, potrivit primăriei, circa 500 de persoane tranzitează acest pod.
(AGERPRES/FOTO ISU Vrancea)