Prima pagină » Știri » Regional » (AUDIO) Secretarul de stat Bogdan Balanişcu: În România, vor fi reîmpădurite suprafețe care cumulează peste 56 de mii de hectare
(AUDIO) Secretarul de stat Bogdan Balanişcu: În România, vor fi reîmpădurite suprafețe care cumulează peste 56 de mii de hectare
În următorii ani, în România, vor fi reîmpădurite suprafețe care cumulează peste 56 de mii de hectare, a afirmat astăzi, la Iași, secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Bogdan Balanișcu.
El a participat la lansarea Programului de Reîmpăduriri.
Din PNRR, România poate accesa un fond de 500 de milioane de euro. Proiectele pot fi depuse de cetățeni, firme private, dar și primării de localități.
Bogdan Balanișcu: Orice cetățean sau firmă sau instituție publică care deține teren sau care face dovada dreptului de folosință a terenului timp de 20 de ani și are o suprafață de măcar jumătate de hectar poate intra în program. Terenurile eligibile sunt terenurile agricole, terenurile degradate, pășunile permanente și o componentă din fondul forestier care a fost afectată de calamități sau dăunători. Fiecărui beneficiare se vor deconta costurile pentru împădurire, inclusiv costuri timp de 6 ani de zile pentru întreținerea plantației respective și, mai mult decât atât, după primul an, va primi o primă de sechestrare de carbon în valoare de 456 euro, iar dacă este și teren agricol, pentru primii 12 ani, va mai primi suplimentar încă 190 euro. Deci, un exemplu simplu – la 10 hectare teren agricol, de exemplu, împădurit în primii 12 ani, va primi anual beneficiarul respectiv câte 6.460 euro.
Prefectul de Iași, Bogdan Cojocaru, a atras atenția că primăriile din zona metropolitană Iași pot depune proiecte de reîmpăduriri, ultima acțiune semnificativă, în domeniu, a avut loc în urmă cu 60 de ani.
Bogdan Cojocaru: Dacă e să ne raportăm la județul Iași, elementele sunt importante și această campanie este foarte importantă, pentru că știm cu toții, conform ultimelor statistici, nu ne situăm nici ca municipiu, nici ca județ în topul orașelor cu un aer curat. E clar că din acest punct de vedere, avem nevoie ca toate, atât Primăria Municipiului Iași, dar și primarii din zona metropolitană, să cunoască aceste detalii despre această campanie finanțată prin PNRR, în așa fel încât, atât la nivelul municipiului, dar și în proximitatea municipiului, în zona metropolitană, să putem să accesăm astfel de sume în așa fel încât calitatea aerului să poată să fie din ce în ce mai bună și în județul nostru.