Pachetul de legi al educaţiei va intra în dezbaterea Senatului
Publicat de gabrielarotaru, 11 mai 2023, 09:16
Pachetul de legi, care reformează sistemul de educaţie din România, va intra în atenţia Senatului, ca for decizional, după ce a fost adoptat, ieri, de Camera Deputaţilor.
Cele două proiecte vizează modificări esenţiale în învăţământul preuniversitar, dar şi în cel academic, pentru ca absolvenţii să atingă standarde internaţionale de performanţă, spunea chiar ministrul educaţiei Ligia Deca la dezbaterile din Parlament.
Ministrul educaţiei Ligia Deca spunea că pachetul de legi al educaţiei reprezintă un proiect ambiţios, cu măsuri de reformare a sistemului educaţional. Modificările erau necesare, mai spunea ministrul, precizând că amendamentele adoptate vizează probleme importante pentru învăţământul din România.
Ligia Deca: Prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, combaterea analfabetismului funcţional, implementarea unei educaţii centrate pe copil, pe elev, pe tânăr, asigurarea siguranţei în unităţile de învăţământ, o mai bună pregătire a cadrelor didactice şi sprijinul lor şi respectarea normelor de etică şi deontologie.
Reprezentanţii formaţiunilor din coaliţia de guvernare au susţinut la rândul lor, că au votat pentru un cadru legislativ stabil în domeniul educaţiei, precizând că rezultatele noilor măsuri se vor vedea în anii ce urmează. USR a votat împotriva proiectelor de lege. În opinia Uniunii, măsurile anunţate nu răspund problemelor pe care le are sistemul de învăţământ şi reprezintă un eşec al proiectului „România educată”. Tot din opoziţie, deputata Simina Tulbure, din partea formaţiunii REPER, spunea că erau necesare mai multe măsuri, apreciind totuşi faptul că o parte din amendamentele depuse de această formaţiune au fost acceptate.
Simina Tulbure: Facilităţi de sprijin pentru organizarea cursurilor de limbă română în străinătate, implicarea elevilor capabili de performanţe în procese de reflecţie asupra reformelor şi transformărilor în sectoarele lor de activitate şi sprijin pentru unităţile de învăţământ-pilot.
Peste o mie de amendamente au fost depuse la cele două legi, din care au fost acceptate aproximativ 700. Legile educaţiei, vor intra pe traseul legislativ la Senat, care trebuie să dea un vot decizional. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)