(AUDIO) Ioan Aurel Pop: România are obligația de a apăra vorbitorii de limbă română situați între Prut și Nistru
Publicat de Andreea Drilea, 11 mai 2023, 17:58
România are obligația de a apăra vorbitorii de limbă română situați între Prut și Nistru, a afirmat președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, în cadrul Conferinței „Istorie și adevăr”, susținută astăzi la Iași.
Referindu-se la agresiunea rusă în Ucraina, el a subliniat că România, aflându-se în vecinătatea Rusiei, trebuie să formeze alianțe cu state puternice din Europa, iar singura speranță pentru țara noastră sunt Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică. Potrivit acestuia, aspirațiile imperialiste ale Rusiei nu s-au diminuat în ultimii 300 de ani:
Ioan Aurel Pop: După părerea mea, așa, de istoric, Rusia, atâta cât e acuma, e un imperiu oricum și pretențiile ei imperiale de-a lungul timpului, de la 1700 încoace, cel puțin, n-au încetat nicio clipă, indiferent de regimul politic pe care l-a avut această conducere de la Moscova. De aceea, primejdia mare este oricum cu Rusia pentru țările din jur. Ei folosesc o noțiune, parcă vecinătate apropiată sau așa ceva, și ar vrea să aibă un cordon, un fel de cordon sanitar în care țările, dacă nu sunt pro-ruse, să nu fie cu nicio altă putere, ceea ce e o pretenție absurdă. E o primejdie mare care ne paște. Noi suntem în această vecinătate. Mai grav este că statul românesc numit Moldova este în această vecinătate și într-o amenințare directă. Și mă tem că România nu poate, nu știe, n-are mijloacele necesare ca să apere acest stat. S-a străduit, se va strădui, sunt convins, pentru că avem obligația vorbitorilor de limbă română, care sunt câteva milioane, situați între Prut și Nistru, avem obligația să îi apărăm și pe ei. Niciodată o putere mică n-a biruit singură decât aliată cu altă putere, favorabilă ei. În acest moment, speranța noastră este Uniunea Europeană și, firește, din punct de vedere militar, Alianța Nord-Atlantică.
Ioan Aurel Pop a mai subliniat că Rusia nu se poate erija în protectoarea Ortodoxiei, în acest sens stând mărturie anexările teritoriale din cel de-Al Doilea Război Mondial, făcute în detrimentul României.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)