13 Mai – Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare
Publicat de Andreea Drilea, 12 mai 2023, 18:27
Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare este sărbătorită în această primă jumătate de an pe 13 mai 2023 și aduce în atenție importanța apei pentru păsările migratoare. Agenția pentru Protecția Mediului Iași a marcat evenimentul ecologic în perioada 8-11 mai 2023 prin 6 seminarii în tot atâtea unități de învățământ din comune pe teritoriul cărora găsim arii protejate cu habitate generate de prezența apei și importante pentru hrănirea, cuibăritul sau pentru popasul a numeroase păsări migratoare.
Pe 8, 10 și 11 mai 2023, împreună cu ≈ 300 de elevi am vorbit despre păsările migratoare găzduite de 2 situri Natura 2000, respectiv ROSPA0150 Acumulările Sârca – Podu Iloaiei și ROSPA0158 Lacul Ciurbeşti – Fânaţele Bârca. Participanții de la școlile gimnaziale Bălțați, Războieni, Buznea și Zmeu, precum și Școala Gimnazială “Comandor Al. Cătuneanu” Lunca Cetățuii și Școala Gimnazială Dumbrava au aflat de ce sunt importante speciile de păsări migratoare din cele două arii protejate și amenințările care le pot afecta, precum și recomandările și regulile de vizitare în aceste zone.
Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 2023 se concentrează pe tema apei și însemnătatea acesteia pentru păsările migratoare. Apa este fundamentală pentru Viața de pe Terra. Marea majoritate a păsărilor migratoare depind de ecosistemele acvatice în ciclul lor de viață. Zonele umede continentale și costiere, râurile, lacurile, pâraiele, mlaștinile și iazurile sunt vitale pentru hrănire, apă de băut sau cuibărit, precum și ca locuri de popas (de odihnă și hrănire) în timpul lungilor migrații.
Din păcate, ecosistemele acvatice sunt din ce în ce mai amenințate în întreaga lume, la fel fiind și păsările migratoare ce depind de ele. Creșterea cererii de apă din partea oamenilor, activitățile umane iresponsabile (drenare și asanare, umplere cu pământ, poluarea apei, pescuitul excesiv, speciile invazive), precum și schimbările climatice, au impact direct asupra disponibilității apei curate și asupra stării de conservare a multor păsări migratoare.
Evidențele din întreaga lume sunt alarmante: 35% din zonele umede de pe Terra, esențiale pentru păsările migratoare, au dispărut în ultimii 50 de ani. De altfel, mai mult de 80% din toate zonele umede au dispărut din anii 1700 până în prezent. Zonele Umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile.
Campania din acest an a Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare evidențiază importanța apei pentru păsările migratoare și identifică acțiuni-cheie pentru protejarea resurselor de apă și a ecosistemelor acvatice.
Cele două momente de celebrare ale Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare sunt 13 mai și 14 octombrie, reflectând natura ciclică a migrației păsărilor, cu perioade de migrație ce variază în emisferele nordică și sudică.
COMUNICAT DE PRESĂ