(AUDIO/FOTO) UPDATE: Analizele de laborator nu indică o poluare cu metale grele a râului Bistriţa
Publicat de gabrielarotaru, 15 mai 2023, 12:22 / actualizat: 15 mai 2023, 13:57
UPDATE – Analizele de laborator nu indică o poluare cu metale grele a râului Bistriţa şi nu există un pericol iminent la adresa sănătăţii populaţiei, spun autorităţile de mediu.
Acestea atrag, însă, atenţia că există o concentraţie de fier crescută în apele râului, motiv pentru care localnicilor din mai multe comune ale judeţului Neamţ li se recomandă în continuare să nu folosească apa din Bistriţa pentru adăparea animalelor.
Unda de poluare generată de prăbuşirea în subteran a unor foste lucrări miniere de la platforma Isipoaia, din judeţul Suceava, este în diminuare, a precizat ministrul mediului, Tanczos Barna.
Acesta a dispus monitorizarea situaţiei produse pe râul Bistriţa până la încetarea fenomenului.
(RADOR)
Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Neamţ a aprobat, duminică, mai multe măsuri menite să limiteze efectele poluării râului Bistriţa cu elemente de mină provenită de la fosta platformă Isipoaia din judeţul vecin, Suceava.
Prefectul judeţului Neamţ, Adrian Niţă: ”Instituirea permanenței la nivelul unităților administrativ-teritoriale, restricționarea consumului de pește provenit din râul Bistrița, restricționare a accesului animalelor domestice în zona râului Bistrița, restricționarea utilizării apei din râul Bistrița pentru animale și pentru irigarea culturilor agricole, avertizarea populației asupra faptului că a avut loc o poluare a râului Bistrița și asupra măsurilor menționate anterior. Totodată, vom informa operatorii economici care dețin exploatații piscicole în acumularea Izvorul Muntelui de la Bicaz cu privire la poluarea produsă pe râul Bistrița și vom preleva periodic probe și analizare acestora în laborator pentru a determina potabilitatea apei livrate populației.”
Poluarea a fost sesizată sâmbătă seară de lucrători ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, care au constatat că, pe raza oraşului Broşteni, în zona localităţii Holda, apa prezintă o culoare cărămizie.
Tronsonul cursului de apă afectat avea o lungime de aproximativ 3 kilometri.
Rezultatele analizelor au arătat o creştere importantă a concentraţiei de fier, cupru, zinc şi mangan.
În aceste condiţii, specialiştii recomandă să nu se consume apa nici pentru adăpatul animalelor nici în alte scopuri.
Între timp, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a convocat, pentru luni dimineață, la ora 9:00, o şedinţă tehnică cu privire la situația de pe râul Bistriţa.
Vor fi prezenți reprezentanţi ai Societății Comerciale de Conservare și Închidere a Minelor, împreună cu cei ai Societăţii de Gospodărire a Apelor, Gărzii de Mediu şi ai ISU, pentru a identifica soluţiile pentru restabilirea stării de normalitate.
(Radio Iaşi/Gianina Buftea)