(AUDIO) Programul Interregional European Next România – Rep. Moldova, lansat astăzi, la Iași
Publicat de Andreea Drilea, 17 mai 2023, 12:28
Astăzi, la Iași, a fost lansat Programul Interregional European Next România – Rep. Moldova.
Autoritățile locale din județele Botoșani, Iași, Vaslui și Galați și din raioane ale Rep. Moldova, precum și reprezentanți ai universităților și ai instituțiilor culturale au fost isnformate despre importanța acestor proiecte. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attilla, a declarat că finanțarea europeană se ridică la 77 mil. de euro, la care se adaugă un procent de 10 la sută din partea guvernelor celor două țări.
Orice proiect trebuie depus în parteneriat, a precizat Cseke Attilla:
Cseke Attila: Ceea ce este important de reținut la acest program INTERREG este acela că întotdeauna un beneficiar din România, fie din Republica Moldova, trebuie să aibă un partener pe cealaltă parte a graniței, deci se lucrează în parteneriat. Sunt vizate anumite domenii, în principal întărirea legăturilor, că ele sunt de infrastructură, că ele sunt de management, că ele sunt de resurse umane, că ele sunt de schimburi de experiență. Sigur, acestea sunt proiecte cu finanțări mai mici, sunt posibile o varietate de domenii și noi preconizăm, după prima întâlnire a comitetului de monitorizare a programului, care va avea loc în luna iunie, după lansarea acestui program, astăzi la Iași, ca undeva în iulie, să putem să lansăm primele apeluri de proiecte, astfel încât beneficiarii, care în principal sunt autorități locale, dar nu numai, să poată să depună aceste proiecte.
La evenimentul de astăzi de la Iași a participat și ministrul de Finanțe de la Chișinău, Veronica Sirețeanu, care a arătat că acest proiecte pot fi depuse în domeniile medical, educațional, cooperare transfrontalieră, economia verde și în domeniul cooperării administrațiilor publice locale:
Veronica Sirețeanu: Când vorbim despre aceste fonduri europene, desigur, este o sursă de a finanța o dezvoltare care trebuie să se realizeze pe ambele maluri ale Prutului – vorbim și despre partea românească, vorbim și despre partea moldovenească. Este foarte important felul în care acest program și-a setat, de fapt, prioritățile, deoarece economia verde, dezvoltarea socială, să zicem așa, cu accent pe medicină, cu accent pe educație, este una foarte importantă. Și, desigur, cooperarea transfrontalieră aici este un aport extrem de important pentru ca să realizăm totuși zona asta, să o dezvoltăm corespunzător.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)