Iaşi: Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie au salvat viaţa unei femei care avea o tumoră cerebrală de 10 centimetri
Publicat de Andreea Drilea, 24 mai 2023, 09:36
O femeie în vârstă de 40 de ani cu o tumoră cerebrală gigant de 10 centimetri a fost salvată de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie în timpul unei operaţii de urgenţă.
Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, Lucian Eva, a declarat că femeia a venit la spital deoarece avea dureri de cap insuportabile şi a început să îşi piardă vederea într-un timp foarte scurt.
Investigaţiile medicale au arătat că femeia avea o tumoră cerebrală de mari dimensiuni care îi ameninţa viaţa.
‘A fost la medicul oftalmolog şi a schimbat ochelarii din cauza durerilor de cap asociate cu tulburările de vedere şi, de asemenea, avea o pareză a nervului trei. Nu mai putea închide pleoapa corespunzător. S-a adresat clinicii noastre, unde a fost supusă unei investigaţii imagistice şi surpriza a fost descoperirea unei tumori imense, cu un diametru de aproximativ 10 cm, care s-a dovedit a fi, cel puţin pe imagistica efectuată la noi, o tumoare benignă, un meningiom de gradul unu. S-a realizat o embolizare preoperatorie prin intermediul unei tehnici endovasculare, adică s-au închis vasele de sânge care hrăneau acea tumoră, în scopul de a efectua intervenţia chirurgicală în siguranţă, atât pentru pacient în primul rând, cât şi pentru confortul echipei operatorii, deoarece se ştie că aceste tumori pot fi foarte bine vascularizate şi pot provoca sângerări abundente în timpul intervenţiei chirurgicale. Dificultatea a constat în faptul că această tumoră ocupa aproape jumătate din emisfera cerebrală dreaptă. Am analizat în detaliu dacă să scoatem tumora într-o singură intervenţie sau să o îndepărtăm parţial într-un al doilea timp operatoriu, realizând a doua operaţie’, a declarat conf. univ. dr. Lucian Eva.
El a explicat că fiind de dimensiuni foarte mari, exista riscul ca plasticitatea creierului să fie afectată şi că acesta să nu-şi revină după îndepărtarea bruscă a tumorii, mai ales că aceasta a crescut pe parcursul unei perioade îndelungate de timp.
‘Analizând inclusiv vascularizaţia tumorii pe baza studiilor angiografice efectuate, s-a putut realiza embolizarea vaselor de sânge, asigurându-se un confort intraoperatoriu foarte bun, iar tumora a fost îndepărtată într-o singură intervenţie chirurgicală. Plasticitatea creierului s-a recuperat, iar afectarea a fost minimă. Creierul şi-a revenit la volumul său normal. Pacienta se simte foarte bine în prezent. A realizat că tulburarea de vedere era cauzată de tumoră, deoarece aceasta apăsa asupra centrilor responsabili de vedere, în special asupra lobului occipital. S-a realizat o rezecţie totală a acestei tumori. Urmează să fie supravegheată prin investigaţii imagistice, iar în cazul în care recidivează se va opta pentru o radiochirurgie de tip Gamma Knife’, a declarat dr Eva.
Conform acestuia, particularitatea cazului constă în volumul mare al tumorii şi în faptul că manifesta o simptomatologie redusă. Adică prezenta doar un deficit de vedere, care poate fi atribuit şi altor cauze decât cele cerebrale, sau o pareză a nervului oculomotor.
‘Această situaţie ne-a pus într-o anumită dificultate deoarece aveam în faţă o pacientă tânără, fără deficite neurologice majore. După intervenţia chirurgicală, indiferent de tipul acesteia era absolut necesar ca pacienta să nu prezinte niciun deficit. Lucrul acesta s-a şi întâmplat, datorită echipei multidisciplinare de profesionişti care au analizat cu atenţie cazul şi au reuşit să asigure pacientului un act medical fără complicaţii, asigurându-i astfel o calitate cât mai bună a vieţii’, a precizat , managerul Spitalului Clinic de Urgenţă ‘Prof. Dr. Nicolae Oblu’ din Iaşi. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă