România îndeplineşte mai puţin de jumătate dintre criteriile europene care certifică dacă un oraş este sustenabil
Publicat de Andreea Drilea, 27 mai 2023, 07:33
România îndeplineşte mai puţin de jumătate dintre criteriile europene care certifică dacă un oraş este sustenabil din punct de vedere energetic.
Cauzele acestei clasări au fost discutate vineri în cadrul conferinţei „Clădiri şi oraşe inteligente”, organizată la Bucureşti de Green Report, organizaţie nonguvernamentală care creează proiecte de mediu. Corespondentul RRA Ancuţa Cocoroveanu relatează.
Reporter: România se confruntă cu probleme în tranziţia către energie verde, declară participanţii la conferinţă. Organizaţiile şi companiile private din domeniul energiei sustenabile spun că sunt prea puţini profesionişti în domeniu, adică, cei care ar trebui să creeze şi să implementeze proiectele de sustenabilitate energetică. Astfel, construcţia unei clădiri prietenoase cu mediul poate să dureze chiar şi patru ani – spune Cătălin Lungu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Europene de Încălzire şi Ventilaţie.
Cătălin Lungu: Aş menţiona, de fapt, o birocraţie excesivă, care apare absolut peste tot. Din păcate, digitalizarea la noi în ţară întârzie foarte mult.
Reporter: În alte ţări europene, statul este care dă un exemplu pozitiv, construind primul clădiri prietenoase cu mediul. De exemplu, Franţa a înfiinţat Ministerul Tranziţiei Ecologice. Despre situaţia din România ne vorbeşte Dorin Beu, preşedintele Consiliului Român pentru Clădiri Verzi.
Dorin Beu: La noi e invers, vine privatul şi îi dă o lecţie statului: uitaţi, dar noi am făcut o clădire care este nZEB, sau deja s-a ajuns la discuţii despre zero carbon.
Reporter: Participanţii la conferinţă spun că, dacă nu se fac schimbările necesare, România nu va putea accesa toate fondurile europene disponibile pentru oraşe şi clădiri inteligente. Rador/FOTO imagine ilustrativă