Marele Premiu pentru spectacolul Uriașul egoist!
Publicat de Andreea Drilea, 29 mai 2023, 09:03
Selectat să participe la două festivaluri internaționale din regiune în aceste zile, spectacolul Teatrului Luceafărul Uriașul egoist după Oscar Wilde a acumulat nu numai ropote de aplauze, ci și două premii foarte importante.
Juriul Festivalului Internațional Gulliver de la Galați (ediția a 29-a, 22-27 mai 2023) a acordat creației realizate de regizorul Radu Nica în echipă cu Daniela Șilindean (dramatizare), Ioana Popescu (decor), Cristina Milea (costume), Florin Fieroiu (coregrafie), Vlaicu Golcea (muzică) cele mai importante distincții ale palmaresului: Marele Premiu și Premiul pentru Regie!
Rareori montată, scrierea lui Wilde își dovedește actualitatea prin tematica abordată, ″care nu și-a pierdut nici azi, la peste 100 de ani de la publicare, actualitatea, în societatea mercantilă în care trăim, dorința oarbă de acumulare materială, de posesie cu orice preț fiind dominantă în ciuda multiplelor crize care încearcă omenirea la început de secol 21.″, precizează regizorul.
Ceea ce impresionează în viziunea artistică este modernitatea abordării, combinarea textului în forma storytelling-ului cu o vizualitate picturală, cu muzică dinamică și expresivitate corporală, într-o interpretare corală. Un alt element de originalitate este faptul că Uriașul egoist constituie un dublet cu o altă producție inspirată tot de o scriere a lui Oscar Wilde, Prințul fericit, realizat exact de aceiași artiști, în același decor.
Distribuția este și ea identică: Claudiu Gălățeanu, Alex Iuraşcu, Ioana Iordache, Aurelian Diaconu, George Cocoş, Ioana Corban, Camelia Dilbea,
Beatrice Volbea.
″Succesul acesta este o reconfirmare a solidității proiectelor noastre artistice, a deschiderii către lucrări valoroase și către creatori de top. Ideea noastră, ca producători și echipa de realizatori este ca în viitorul apropiat să completăm proiectul într-o trilogie, adăugând celor două spectacole Oscar Wilde și un al treilea, Trandafirul și privighetoarea. E un caz unic în teatrul românesc ca formulă de lucru și de prezentare la public″, spune directorul artistic al instituției, teatrologul Oltita Cîntec.