Ascultă Radio România Iași Live

Angela Grămadă, analist politic: ”summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău oferă posibilitatea Uniunii Europene să facă o demonstrație de asumare a unei politici externe coerente față de estul Europei.” Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (28.05.2023)

Angela Grămadă, analist politic: ”summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău oferă posibilitatea Uniunii Europene să facă o demonstrație de asumare a unei politici externe coerente față de estul Europei.” Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (28.05.2023)

Publicat de hdaraban, 28 mai 2023, 12:30 / actualizat: 1 iunie 2023, 8:49

În această săptămână, în Republica Moldova, va avea loc al doilea summit al Comunității Politice Europene. Zeci de delegații ale statelor din Europa vor participa la eveniment, unul extrem de important și pentru guvernarea de la Chișinău. 

Dialogurile vor acoperi mai multe subiecte (energie, migrație, conflictul din Ucraina), iar întâlnirea vine și ca un mesaj de încurajare pentru autortiățile moldovene, într-un context complicat pentru Republica Moldova, marcat de proteste de stradă, presiuni ale Moscovei și de angajamentul proeuropean al Chișinăului.

La ediția ”Weekend cu prieteni” din 28 mai 2023,  Angela Grămadă, președinta Asociației Experți pentru Securitate și Afaceri Globale, a oferit câteva răspunsuri referitoare la summitul european, plecând de la ultimele evenimente din stânga Prutului. 


 

Horia Daraban: Au fost meetinguri, doamna Grămadă, antiguvernamentale, organizate de reprezentanții Partidului Șor. Săptămâna trecută a fost meeting-ul pro-european, a cărui organizare a plecat de la invitația președintei Maia Sandu. Având contextul pe fundal, de ce astfel de evenimente și în ce cheie trebuie interpretate? U nii ar putea spune că dau imaginea unei societăți care este scindată.

Angela Grămadă: Este adevărat că în Republica Moldova avem societate scindată și e scindată artificial de către fostele guvernări, de către foști actori politici care s-au aflat la guvernare și acum sunt în opoziție. Ei au folosit foarte abil aceste elemente etnice, religioase și nu numai pentru a controla mai ușor electoratul în anumite perioade, în anumite procese electorale. Și  aici ne referim la alegeri, chiar dacă unii dintre ei, precum cei din PAS, au renunțat în anumite momente să discute despre această scindare geopolitică.

De asemenea, mai există și o scindare socială, economică. De ce spun asta? Pentru că avem un număr foarte mare de locuitori în Republica Moldova care chiar au nevoie să fie susținuți din punct de vedere financiar sau să beneficieze de anumite subvenții din partea autorităților. Ori aceste autorități nu poți să acționeze doar în calitate de pompieri și să asigure acest minim necesar pentru populație. Ei de fapt, au altă misiune, și anume de a organiza afacerile țării astfel încât să genereze cât mai multe beneficii pentru toată lumea. I ar în ceea ce privește aceste mitinguri și acel mare eveniment care s-a întâmplat duminica trecută, aici trebuie să menționăm câteva lucruri relevante.

Unul, acest meeting e organizat înaintea summit-ului Comunității Politice Europene, iar asta a adus un pic de vizibilitate Republicii Moldova, mai multă decât ea ar fi sperat vreodată, dar și vizibilitate pentru autorități că urmează un asemenea eveniment în Republica Moldova și că Republica Moldova este pusă pe harta politică europeană, că Republica Moldova face parte din această Europă unită, că nu este în afara ei și că poate să se pregătească într-adevăr mult mai bine, dacă există o coeziune internă în ceea ce privește pașii de integrare europeană pe care trebuie să îi îndeplinească nu doar autoritățile, dar și cetățenii.

În al doilea rând, în acest eveniment de săptămâna trecută pregătește societatea un pic mai mult din punct de vedere discursiv și politic pentru începerea acelor negocieri pe care le-au anunțat autoritățile, că ar putea să se întâmple până la sfârșitul acestui an. Nu aș fi atât de optimistă în această direcție, dar totuși contează să ai instituții ale statului care sunt gata să își asume acest discurs pro-european, să își asume această integrare inclusiv prin îndeplinirea acelor recomandări care au fost formulate de Comisia Europeană, inclusiv prin pregătirea populației, inclusiv prin explicarea acestor pași care urmează a fi îndepliniți în perioada următoare, pentru că va fi o perioadă destul de aglomerată pentru Republica Moldova.

Și asta deoarece și Uniunea Europeană are nevoie de anumite cazuri în care să poată să demonstreze că aceste investiții pe care le-a făcut în regiune pot să fie un liant pentru celelalte țări care și-au declarat apropierea europeană, și aici mă refer la Georgia și Ucraina, dar în același timp se confruntă cu probleme foarte grave în interior, care nu le permit să avanseze atât de repede pe cât o poate face Republica Moldova.

Horia Daraban: De ce sunteți rezervată cu privire la începerea negocierilor de aderare la sfârșitul acestui an?

Angela Grămadă: Mă uit un pic cu scepticism la modul în care sunt gestionate aceste reforme în domeniul justiției. Aici cred că cele mai mari carențe se pot observa și pentru că sistemul se opune, judecătorii se opun, magistrații se opun, nu le place schimbarea, nu le place această invitație la a părăsi sistemul, dacă nu se potrivesc cu noile cerințe și atunci încearcă să saboteze din ce în ce mai mult orice acțiune întreprinsă de către autoritățile guvernamentale, iar când spun autorități guvernamentale nu trebuie neapărat să ne gândim la guvern, la premier sau la ministrul al justiției, cât trebuie să ne uităm la acele agenții care au fost create, tocmai pentru a-și asuma această implementare a măsurilor anticorupție și reforma justiției.

Există asemenea structuri,  doar că ele  se ciocnesc de foarte multe bariere în activitatea lor curentă și nu pot să avanseze la viteza pe care ne-am dori-o noi. Eu n-am spus că începerea negocierilor nu este posibilă, doar că sunt rezervată în privința termenului pe care l-au afișat autoritățile de la Chișinău în această privință.

Horia DarabanAlegerile din Găgăuzia au dus la desemnarea ca bașcan al regiunii, pe doamna Eugenia Guțul, reprezentant al Partidului Șor. Cu ce efecte pentru ceea ce își propune guvernarea de la Chișinău?

Angela Grămadă: Cred că va fi un pic mai dificil să discute autoritățile de la Chișinău cu ea. De ce? Pentru că, în primul rând, este o persoană neexperimentată din punct de vedere politic. În al doilea rând, pentru că reprezintă interesele unui partid politic care are foarte mari probleme de legitimare în spațiul public sau în spațiul politic de la Chișinău.

Și în al treilea rând, pentru că ea nu cunoaște problemele reale ale Găgpuziei, chiar dacă, la nivel declarativ, putem să  vedem această coeziune internă generată de rezultatul alegerilor. Și mă refer la coeziune internă, nu neapărat coeziune internă între locuitorii regiunii găgăuze, ci mai degrabă la coeziune între actorii politici locali de acolo, care și-a unit eforturile împotriva Chișinăului, împotriva a tot ceea ce vine dinspre Chișinău, ca și politică publică sau ca încercare de a avea un dialog cât mai eficient.

Eugenia Guțul nu are experiență, nu deține expertiză și nu vine cu un plan care să permită celor de la Chișinău să înțeleagă mai bine care ar putea să fie strategia următoare pe care ea o va aborda. Ea este automat membru al Guvernului, pentru că asta prevede legislația internă a Republicii Moldova. Va participa la toate ședințele, va participa la toate întrunirile și va avea o voce. Doar că nu sunt convinsă că această voce va fi una eficientă și eficientă în beneficiul locuitorilor, ci mai degrabă va încerca să prejudicieze modul de organizare a comunicării în cadrul acelor ședințe de Guvern, venind cu o perspectivă total nepotrivită pentru ca acest dialog să poată să fie accelerat sau avansat în ideea de a produce beneficii.

Horia Daraban: Republica Moldova va găzdui săptămâna viitoare cel de-al 2-lea Summit al Comunității Politice Europene. În ce cheie trebuie privită evenimentul? Am văzut declarații oficiale, unul din mesaje, de promovare a Republicii Moldova, de promovare a agendei Chișinăului. La asta se rezumă?

Angela Grămadă: Nu neapărat se rezumă doar la asta, pentru că mesajele sunt multiple și sunt transmise din toate părțile. Și asta se vede din declarațiile oficiale pe care le-au făcut mai mulți lideri europeni. Adică, nu trebuie să ne uităm doar spre Chișinău, dar trebuie să privim și din afara Republicii Moldova s emnificația summit-ului. Dacă privim din perspectiva Republicii Moldova, într-adevăr, miza este cea pe care ați a prezentat-o, cea de accentuare a importanței și relevanței Republicii Moldova la nivel european.

Practic, e un eveniment care va oferi foarte multă o imagine pozitivă Republicii Moldova, politicii externe a Republicii Moldova, pentru că, iată, o țară atât de mică, o țară cu atât de multe probleme este capabilă să genereze un spațiu de dialog pentru probleme europene și unde se vor discuta probleme cu privire la viitorul Europei, strategia Uniunii Europene de abordare a regiunii.

Și acum, să privim și din perspectivă externă, în primul rând, pentru că oferă posibilitatea Uniunii Europene să facă o demonstrație de forță. Mă refer la forță de asumare a unei politici externe coerente față de regiunea Mării Negre, adică față de estul Europei. Acolo unde avem un context geopolitic foarte complicat, avem un război. Deci Uniunea Europeană demonstrează Rusiei că poate să fie în această regiune, chiar dacă Rusia continuă să aibă pretenții să controleze regiunea Mării Negre și Europa de Est, considerând-o prima linie a zonei sale de influență.

În al doilea rând, e un semnal către Republica Moldova, către Ucraina, către alte state din regiune care au nevoie de această prezență, care au nevoie de această susținere. Și în al trei lea rând, aici se vor discuta, în cadrul summit-ului, așa cum a anunțat Emanuel Macron, chestiuni destul de importante și relevante. Migrația este doar una dintre ele, securitatea energetică. Practic, se va discuta despre posibilitatea de a îmbunătăți situația energetică a statelor europene în acest context geopolitic extrem de complicat; securitatea propriu-zis, adică inclusiv ceea ce se întâmplă în Ucraina. Se va discuta despre proiecte politice, adică, cum se poate dezvolta proiectul politic european mai departe.

Deci, practic, Republica Moldova va fi acel spațiu de discuție, discuție poate un pic mai avansată în spatele ușilor decât public, dar despre lucruri extrem de importante pentru viitorul Uniunii Europene și pentru viitorul comunității politice europene, pentru că, de foarte multe ori deciziile care se iau sunt mai mult politice decât economice sau decât sociale, așa cum își doresc cetățenii europeni. Dar discuția politică este foarte importantă. Rezultatul acelei discuții are va avea impact pe termen lung, nu pe termen scurt, asupra regiunii și asupra Uniunii Europene. Angela Grămadă vă mulțumesc mult pentru răspunsurile oferite la emisiunea noastră și eu vă mulțumesc.

Un interviu realizat de Horia Daraban. 

Etichete:
Volumul – Un vals… Un balans, de Maria Loghin – temă a emisiunii Tradiții de joi, 6 FEBRUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – de Dumitru ȘERBAN
Emisiuni miercuri, 5 februarie 2025, 09:33

Volumul – Un vals… Un balans, de Maria Loghin – temă a emisiunii Tradiții de joi, 6 FEBRUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – de Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la prezentarea volumului Un vals… Un balans, carte semnată de către Maria Loghin....

Volumul – Un vals… Un balans, de Maria Loghin – temă a emisiunii Tradiții de joi, 6 FEBRUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – de Dumitru ȘERBAN
Mihaela Ciobanu, reporter ”Incubator” în direct la Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 5 februarie 2025, 09:29

Mihaela Ciobanu, reporter ”Incubator” în direct la Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Astăzi, 5 februarie, este Ziua Cititului Împreună Cititul cu voce tare este o activitate benefică. Dezvoltă creativitatea, empatia, gândirea...

Mihaela Ciobanu, reporter ”Incubator” în direct la Bună Dimineața cu Adina Șuhan
(I)„Secolul de aur” al Ortodoxiei de Rit Vechi (Vol. III), de F. E. Melnikov – temă a emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni de miercuri, 5 FEBRUARIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni miercuri, 5 februarie 2025, 07:27

(I)„Secolul de aur” al Ortodoxiei de Rit Vechi (Vol. III), de F. E. Melnikov – temă a emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni de miercuri, 5 FEBRUARIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

Atât în ediția de astăzi, cât și în cea de miercurea viitoare (12 FEBRUARIE 2025) povestim despre partea a III-a a cărții Scurtă istorie a...

(I)„Secolul de aur” al Ortodoxiei de Rit Vechi (Vol. III), de F. E. Melnikov – temă a emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni de miercuri, 5 FEBRUARIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Cafeneaua ”La Mâțe”, un local cu peste o sută de pisici pe post de gazde, deschisă la Botoșani. Despre inițiativă, Daniel Bejinariu, unul din medicii veterinari care au realizat-o. Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (26.01.2025)
Emisiuni marți, 4 februarie 2025, 13:53

Cafeneaua ”La Mâțe”, un local cu peste o sută de pisici pe post de gazde, deschisă la Botoșani. Despre inițiativă, Daniel Bejinariu, unul din medicii veterinari care au realizat-o. Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (26.01.2025)

Doi medici veterinari din Botoșani s-au pus pe fapte mari și au deschis o cafenea. Originalitatea inițiativei este direct legată de faptul că...

Cafeneaua ”La Mâțe”, un local cu peste o sută de pisici pe post de gazde, deschisă la Botoșani. Despre inițiativă, Daniel Bejinariu, unul din medicii veterinari care au realizat-o. Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (26.01.2025)
Emisiuni marți, 4 februarie 2025, 09:53

Se aliniază, vizual, toate cele 7 planete din sistemul solar, în februarie 2025. Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Se aliniază, vizual, toate cele 7 planete din sistemul solar, în februarie 2025. Saturn, Mercur, Neptun, Venus, Uranus, Jupiter și Marte, în...

Se aliniază, vizual, toate cele 7 planete din sistemul solar, în februarie 2025. Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni marți, 4 februarie 2025, 08:44

„De-ale noastre” (4 februarie 2025) – Divinitatea românească a zilei de marți

De-ale noastre”, rubrică nouă în programele Radio România Iași! Etnologul Adina Hulubaș se va auzi în fiecare marți și joi în Bună...

„De-ale noastre” (4 februarie 2025) – Divinitatea românească a zilei de marți
Emisiuni luni, 3 februarie 2025, 17:04

Până la 7 februarie 2025, înscrieri deschise pentru cursuri gratuite la parașutism, planorism și pilotarea unui avion ultra-ușor. Iași și Suceava, aerocluburile din zona Moldovei care vor găzdui pregătirile teoretice și practice. Invitat la ”Weekend cu prieteni”, comandat Ciprian Drobotă. Realizator al ediției – Horia Daraban (26.01.2025)

Cu trupul și cu capul în nori, dar cu siguranță asta înseamnă o pregătire temeinică, dar și alte calități.  Este vorba despre cei care...

Până la 7 februarie 2025, înscrieri deschise pentru cursuri gratuite la parașutism, planorism și pilotarea unui avion ultra-ușor. Iași și Suceava, aerocluburile din zona Moldovei care vor găzdui pregătirile teoretice și practice. Invitat la ”Weekend cu prieteni”, comandat Ciprian Drobotă. Realizator al ediției – Horia Daraban (26.01.2025)
Emisiuni luni, 3 februarie 2025, 10:14

Cursuri de prim ajutor la Iași! Andra Bărbărie, director Crucea Roșie, filiala Iași, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Cursuri de prim ajutor la Iași! 𝐂𝐫𝐮𝐜𝐞𝐚 𝐑𝐨𝐬̦𝐢𝐞 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐅𝐢𝐥𝐢𝐚𝐥𝐚...

Cursuri de prim ajutor la Iași! Andra Bărbărie, director Crucea Roșie, filiala Iași, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan