Comisia Europeană a recomandat ţărilor membre ale UE să elimine ajutorul pentru energie de la 1 ianuarie 2024
Publicat de gabrielarotaru, 7 iunie 2023, 17:22
Comisia Europeană a recomandat, în această primăvară, ţărilor membre ale Uniunii să elimine ajutorul pentru energie de la 1 ianuarie 2024, pentru că vârful crizei a trecut, iar preţurile revin la normal.
Presa de la noi susţine că facturile românilor la gaze şi electricitate vor creşte foarte mult, dar analiştii spun că populaţia nu trebuie să se panicheze pentru că unele preţuri la energie sunt chiar mai mici decât plafoanele din România.
Recomandarea era făcută în condiţiile în care Comisia cerea statelor membre să revină la politicile de bună guvernanţă o dată cu 2024 pentru a recupera dezechilibrele bugetare permise în perioada pandemiei şi a crizei din energie. Zilele acestea, cu întârziere faţă de anunţul Comisiei, în presa din România apăreau titluri conform cărora eliminarea plafoanelor pentru energie va sărăci bugetele populaţiei, însă, la o analiză simplă, vedem că, spre exemplu, preţul gazului ar fi mai mic.
Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei ”Energie inteligentă”: O potenţială eliminare a subvenţiei pentru gaze, probabil că va aduce un preţ undeva cu vreo 5% mai mic decât există în momentul de faţă, ţinând seama de evoluţiile sau potenţialele evoluţii pentru următorul an gazier.
Aceeaşi analiză arată că, dacă am elimina plafonul la electricitate, consumatorii industriali şi casnicii care depăşesc 255 kW lunar ar avea un preţ mai mic cu 7%’, cei cu un consum sub 255 ar avea însă o scumpire de 50%, însă gazul reprezintă 90% din factura unei familii, în timp ce electricul până în zece procente. Trăgând linie, totalul facturilor ar fi mai mic. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)