(INTERVIU) Prof. Dr. Anca Trifan, la Bună Dimineaţa cu Cristina Spînu (11.06.2023)
Publicat de gabrielarotaru, 12 iunie 2023, 07:00
Reprezentanți ai societății medicale din întreaga țară au venit pe 8 iunie la Iași pentru a vorbi despre problema ficatului gras non-alcoolic, cu ocazia „Zilei internaționale de luptă împotriva steatozei hepatice”, la o conferință care a analizat cum poate fi prevenită acesată afecțiune.
Prof.dr. Anca Trifan, șef de secție la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, a explicat la matinalul de weekend că unul din patru persoane suferă de această afecțiune, și că, ne confruntăm astfel cu o epidemie globală tăcută, ascunsă, afectând peste 115 milioane de oameni în întreaga lume, iar estimările arată că numărul acestora va crește la 357 de milioane până în 2030. Deoarece simptomele sunt adesea nespecifice, aceasta este adesea subdiagnosticată şi subraportată. Peste 70% dintre pacienți suferă de obezitate, până la 75% au diabet de tip 2, iar între 20% și 80% au hiperlipidemie.
Pentru a preveni și controla boala ficatului gras non-alcoolic, meddicul recomandă investigații periodice, cel puțin anuale, cum ar fi analizele de sânge și ecografia abdominală. Menținerea unei greutăți normale, cu un indice de masă corporală (IMC) sub 25 kg/m2, este esențială în prevenirea și controlul bolii. De asemenea, e important un stil de viață activ, prin activități fizice regulate precum mersul alert, alergatul, ciclismul.
Prof. dr. Anca Trifan a vorbit și despre proiectul Live(RO)2 Est, un proiect care are ca obiectiv general furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est.
Medicul a precizat că targhetul acestui proiect a fost depasit, fiind testate pînă acum peste 125.000 persoane. Proiectul se încheie în luna noiembrie, însă până atunci vor mai fi organizate caravene pentru continuarea testării.
Ascultați mai jos interviul realizat de Cristina Spînu cu prof. dr. Anca Trifan, șef de secție la Instiutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.
(Radio Iași/ Cristina Spînu)