Hori de femei din Breb, de etnolog Sanda Golopenția – joi, 15 iunie 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru Șerban
Publicat de Andreea Drilea, 14 iunie 2023, 15:21
Astăzi, relatăm de la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția a XXIX-a, 7 – 11 decembrie 2022, Pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo, București.
În ziua de 10 decembrie am participat, la standul Editurii Spandugino, la prezentarea cărților : Mircea Eliade: Definitio sacri, de Wilhelm Dancă; Scrieri 4. Darul desăvârșit & Cetatea sub asediu & Pe ce lume trăim, de Teodor Baconschi; Modern cu moderație: timpurile moderne sau inventarea unei înșelăciuni, de Rémi Brague; Dicționar de stilistică. Poetică, Retorică, Naratologie, Versificație, de Mihaela Mancaș; Fata Pădurii și Omul Nopții. În compania ființelor supranaturale, de Constantin Eretescu, respectiv – Hori de femei din Breb, de Sanda Golopenția. Despre aceasta din urmă carte, astăzi, în emisiunea noastră, aflăm amănunte concrete de la etnolog Ioana Fruntelată și de la Sanda Golopenția, specialist în etnologie la Universitatea Brown din Statele Unite ale Americii.
Propun să începem dialogul cu scriitorul Cristian Pătrășconiu, cel care ne vorbește despre activitatea prestigioasei edituri Spandugino, cu accent pe calitatea – din toate punctele de vedere – pe care o găsim ilustrată în produsele cărturărești editate sub această marcă.
Cristian Pătrășconiu, absolvent al Facultății de Filosofie de la Universitatea de Vest din Timișoara, licențiat în științe politice și specializat în literatură comparată, este deținătorul unei bogate experiențe jurnalistice. Invitatul nostru are o prezență consecventă în presa generalistă și, mai ales, în cea culturală de la noi din ultimele două decenii.
Așadar, despre cartea Hori de femei din Breb, de etnolog Sanda Golopenția, o urmărim – în cele ce urmează – pe Ioana-Ruxandra Fruntelată, profesor de etnologie și folclor la Universitatea din București. Ioana-Ruxandra Fruntelată ne spune povestea acestei cărți, cu accent pe trăirile surprinse în paginile volumului atât de către autoare, etnolog Sanda Golopenția, cât și de către traducătoarea Peg Hausman.
Până a oferi cuvântul Ioanei Fruntelată, vă spunem, dragi prieteni, că – Cercetările etnografice întreprinse de Sanda Golopenția în zona Maramureșului istoric, unde străvechile obiceiuri și-au păstrat intacte autenticitatea și farmecul de odinioară, repun în circuitul cultural o adevărată comoară de spiritualitate românească: horile femeilor din satul Breb. În acel spațiu, situat la confluența lumilor, tradiția se dovedește statornică și tenace în fața modernității, exprimându-se adesea prin cântecele lirice create și transmise, din generație în generație, de către femei. Nucleul volumului de față, alcătuit dintr-o selecție a horilor culese de Sanda Golopenția și traduse ulterior în engleză, grație unei fructuoase colaborări cu Peg Hausman, prefigurează captivante incursiuni lingvistice, antropologice, etnologice și sociologice, dar și valoroase considerații cu privire la sinuosul proces al transpunerii lor într-o altă limbă. Remarcabila galerie de portrete feminine reliefează o suită de personalități distincte, cu o varietate de repertorii tematice, în care pasiunea se îmbină cu fragilitatea, dezvăluind un orizont lăuntric de o rară frumusețe și sensibilitate, după cum, atât de frumos, ne spun, despre cercetare, editorii.
Stimați prieteni, vă reamintim că vorbim despre Hori de femei din Breb, de etnolog Sanda Golopenția, profesor la Universitatea Brown din America, iar cea care ne povestește despre această cercetare, întreprinsă cu sufletul și inima, și veți înțelege de ce spun acestea, mai târziu, este etnologul Ioana Frunntelată, cea care în următoarele minute creionează o imagine completă a acestei cercetări.
Vă spun faptul că din paginile volumului vin înspre noi șoapte ale lumii de altădată: „Măicuță, nărocu mnieu/ L-ai țîpat cu ciupa-n tău/ O doară nu l-am avut/ Ori vacile l-o băut”.
Vorbim despre cartea – Hori de femei din Breb, de etnolog Sanda Golopenția, carte care a văzut lumina tiparului la Editura Spandugino în anul 2022. Despre carte, pentru a ne stârni interesul, autoarea ne spune: „Cântecele (horile) adunate în volumul de faţă au fost culese între anii 1970 şi 1980, în satul Breb, situat în Maramureşul istoric. […] Peg Hausman şi cu mine nu am avut posibilitatea de a traduce repertorii în ansamblul lor, dând astfel cititorului străin posibilitatea de a surprinde modul în care cântecele se aseamănă sau diferă de la o «informatoare» la alta sau, în cazul unei aceleiaşi informatoare, de la o întâlnire la alta. Am optat, aşadar, pentru selectarea şi ordonarea textelor în funcţie de momentele tipice din viaţa unei femei, pe care acestea le tematizează, la care se referă sau pe care le sugerează: anii copilăriei, învățămintele mamei, iubirea adolescentină, iubirea adultă, cu bucuriile şi durerile ei, încrederea şi neîncrederea în iubit, viaţa grea a femeii măritate, maternitatea şi suferinţa, reflecţia asupra vieţii trăite, cu norocul sau nenorocul ei, acceptarea sorţii şi a morţii care se apropie. Volumul regrupează, astfel, cântece de dragoste, cântece de jale, un cântec de leagăn şi chiar un cântec care aduce cu un descântec de urât”.
Aflăm răspuns, chiar de la autoare, la întrebarea – Ce fel de comoară avem în acestă carte?… cu accent la cele amintite, dar și cu exemple de oameni – femei și bărbați – pe care i-a cunoscut și cărora, etnolog Sanda Golopenția, le-a ascultat suișurile și coborâșurile vieții lor, uneori, chiar și jîtiile.
Dragi prieteni, oamenii întâlniți de etnolog Sanda Golopenția în cecertările sale în satul Breb, Maramureș, surprinși, secvențial, în lucrarea pe care o prezentăm – vorbeau cu sens; în cuvinte puține așezau viața întreagă; în cuvinte puține așezau trăiri înălțătoare; invitata noastră ne oferă și exemple din rostirile acestor minunați oameni, mulți dintre ei, aproape toți, plecați în „satul stelelor”, privind-ne cu împăcarea că au dat sens vieții.
Stimați prieteni, vă reamintim că astăzi, în emisiunea naostră, relatăm de la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția a XXIX-a, 7 – 11 decembrie 2022, Pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo, București. Vorbim, după cum bine știți, de cartea Hori de femei din Breb, de etnolog Sanda Golopenția, carte care a văzut lumina tiparului la Editura Spandugino în anul 2022, lansată în una din zilele fastuosului eveniment, dedicat cărții, din capitala țării. Moderator a fost scriitorul Cristian Pătrășconiu, cel care, în cele ce urmează, ne oferă un exemplu din paginile cărții de față, dar adresează și o întrebare, foarte interesantă, pentru etnolog Sanda Golopenția… de la care, imediat, aflăm răspuns, un răspuns încărcat de identitate, identitatea noastră, a oamenilor de pe aceste meleaguri, Maramureș în cazul de față, pe care prin traducerea în limba engleză a acestor hori de femei din satul Breb, cu toții ne dorim să o simtă și străinii: etnologi, profesori, sociologi, studenți. Mai aflăm, aproape de final că „aceste hori sunt purtătoare de viitor”.
Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele enunțate, vă invit să ne fiți alături pe toate frecvențele Radio Iași, joi, 15 iunie 2023, începând cu ora 21 și 3 minute, urmărind cu sufletul deschis spre valorile neamului românesc emisiunea Tradiții.
Ne auzim online – AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto, audio: Dumitru ȘERBAN