Ministrul Mediului a declarat că nu ar exista niciun pericol pentru sănătatea publică sau mediu, după distrugerea barajului Kahovka
Publicat de Andreea Drilea, 17 iunie 2023, 06:57
Noul ministru al mediului, Mircea Fechet, a declarat vineri că nu ar exista niciun pericol pentru sănătatea publică sau mediu, după distrugerea barajului Kahovka de pe râul Nipru, în Ucraina.
Totuşi, după o întâlnire cu autorităţile de specialitate, el a promis că vor exista monitorizări microbiologice zilnice, pentru a se repera rapid orice risc pentru sănătatea oamenilor sau a faunei din zona Deltei şi a Mării Negre, după ce autorităţile ucrainene au emis o alertă de holeră, în special pentru zona Odesa, în urma semnalării prezenţei bacteriei care provoacă boala în zonele afectate de distrugere a barajului.
Viitura din Ucraina va ajunge în aproximativ 10 zile în zona litoralului românesc, spun specialiştii, iar Institutul Naţional de Sănătate Publică a instituit un mecanism de control prin care, timp de două săptămâni, calitatea apei mării va fi monitorizată zilnic în judeţele Constanţa şi Tulcea. Informaţiile vor putea fi consultate online.
Ministerul Mediului se consultă şi cu autorităţile bulgare pe această temă. Vineri, ministrul bulgar al mediului a precizat că specialiştii bulgari au ajuns la concluzii similare cu cele ale experţilor români.
Cu toate aceste asigurări oficiale, se pare că unii turiştii şi-au anulat rezervările sau sunt extrem de precauţi şi evită să consume peşte, a transmis corespondentul RRA Luiza Rosetti.
Chiar dacă ar ajunge să contamineze şi zona Deltei sau a Mării Negre, riscurile de îmbolnăvire sunt mici dacă mâncarea este preparată corect şi se respectă normele de igienă, a explicat Adriana Argetoianu, medicul-şef al Direcţiei de Sănătate din Tulcea. Aceasta spune că, de altfel, au mai fost infestări ale apelor din regiune cu această bacterie, dar nu s-au semnalat cazuri de îmbolnăvire.
Adriana Argetoianu: Din perspectiva respectării normelor minime de igienă, chiar dacă ar exista o ipotetică contaminare, din punctul meu de vedere, nu există niciun risc. În Sulina a evoluat un focar de holeră, cu peste 250 de cazuri, în care turiştii mergeau la plajă şi făceau baie în mare, turişti care au venit cu copiii de toate grupele de vârstă.
(RADOR/FOTO radioiasi.ro)