Dialectele starovere surprinse în cercetări de înaltă ținută academică (I) – în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 21 IUNIE a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute… cu Dumitru Șerban
Publicat de gabrielarotaru, 20 iunie 2023, 11:19
În emisiunea de astăzi, stăm de vorbă cu doamna profesor Ludmila Moroșanu Demianova, originară din Ucraina, un om implicat în a cerceta, a cunoaște și tododată a împărtăși și altora din tainele dialectelor starovere atât ale rușilor staroveri din Ucraina, cât și ale celor din România.
Invitata ediției de astăzi a emisiunii noastre ne povestește despre momentele și contextul de început ale cercetării temei pe care am amintit-o, vorbindu-ne despre stagiile de cercetare în afara granițelor, precizându-ne și rezultatele în ceea ce privește predarea limbii române ucrainienilor din România.
Bunica Domniei Sale este din familie de oameni de veche credință, oameni credincioși, iubitori de Hristos; invitata noastră cunoaște, din interior, modul de viață al rușilor staroveri, viziunea acestora asupra lumii, caracterul vechilor credincioși. Despre toate acestea, nu ne rămâne decât să începem dialogul cu invitata noastră, un om pasionat de cercetare, un dascăl dedicat transmiterii din tainele limbii ruse – prin toate volumele scrise și nu sunt puține – nouă, celorlalți, cei care ne dorim să învățăm, să aprofundăm.
Dragi prieteni, astăzi, după cum bine știți, invitată la dialog avem pe doamna profesor Ludmila Moroșanu Demianova, specialist în filologie, autor al unor cercetări foarte interesante despre dialectele rușilor staroveri atât din zona de origine, sudul Ucrainei, cât și din zonele unde rușii staroveri locuiesc în România. În următoarele minute, invitata noastră ne descrie caracterul rușilor staroveri, cu accent pe calitățile sufletești ale acestora, păstrându-și, și astăzi, și mâine, continuu, în inimă și suflet, credința străbună; invitata noastră, în cele ce urmează… ne oferă exemple de ruși staroveri pe care i-a întâlnit în cercetările Domniei Sale prin satele din ținutul Sucevei; aflăm, așadar, exemplul surorii Marfa, din satul Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, un om cu suflet mare, un om credincios, ancorat în păstra și conserva din mărcile identitare pe care le-a moștenit de la înaintași.
Apoi, după ce aflăm amănunte despre toate acestea, din repertoriul Marfei Vieru din satul Lipoveni, Sokolințî, comuna Mitocu Dragomirnei, ascultăm un cântec specific.
Stimați prieteni, vă reamintim că, astăzi, invitată la microfonul Radio Iași avem pe doamna profesor Ludmmila Moroșanu Demianova, specialist în filologie, cea care, în următoarele minute ne spune că rușii staroveri nu-și vor schimba credința strămoșească pentru nimic în lume; mai aflăm amănunte concrete despre primul dicționar pe care l-a scris, dicționar care constituie, de fapt, teza Domniei Sale de doctorat, teză susținută în anul 1987, lucrare dedicată Bunicii.
După ce aflăm detalii concrete despre toate acestea, invitata noastră ne povestește despre dialectele rușilor staroveri din sudul Ucrainei, dar și despre graiul staroverilor din satul Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, județul Suceava; din fiecare zonă pe care am amintit-o, doamna profesor Ludmila Moroșanu Demianova ne oferă exemple, din interior, pentru că a fost și este apropiată de cercetarea acestor dialecte, având un simț aparte al limbii, și… cred, dragii noștri prieteni, că v-ați dat seama de treaba această, numai din faptul că vorbește limba română într-un mod impecabil.
Raportat la cele pe care le-am discutat, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, conchidem printr-un vechi proverb ceh: „Învață o nouă limbă și vei capătă un nou suflet”.
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit ca miercuri, 21 IUNIE 2023, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.
Ne auzim, online, AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN