(AUDIO/FOTO) Valentina De Piante: „…întrebarea e declanșatorul cunoașterii și declanșatorul unei minți deschise”
Publicat de isoreanu, 28 iunie 2023, 12:30
La Iași, este în plină desfășurare, până mâine, D.A.M.3, festival de dans contemporan. Manifestarea pune în valoare atât această formă de artă, dar și pe tinerii dansatori și coregrafi.
Evenimentele au loc în spații diverse, convenționale și neconvenționale, animând astfel viața culturală a orașului.
Un interviu de Ioana Soreanu:
La Iași, se desfășoară Festivalul „Dans, Artă, Multidisciplinaritate” – D.A.M., aflat la cea de-a treia ediție, organizat de Universitatea Națională de Arte “George Enescu” și coordonat de conf. univ.dr. Lorette Enache, de la Secția Coregrafie.
În fiecare seară, sunt prezentate producții ale artiștilor din Iași și București, urmate de dezbateri la care participă coregrafi și critici de teatru și dans din țară și de la universități prestigioase de artă din străinătate.
Valentina De Piante, coregraf și performer, cadru didactic la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematigrafică “I. L. Caragiale” din București, a susținut un workshop intitulat „Dancing Awarness” – Conștientizarea dansului. Cele trei zile de atelier s-au finalizat cu o masă rotundă care s-a desfășurat la Muzeul Unirii, partener în cadrul D.A.M. 3.
Valentina De Piante pledează pentru multidisciplinaritate în artă:
Ioana Soreanu: Vorbeați despre nevoia dumneavoastră, sunteți coregraf și dansator practician, nevoia dumneavoastră de a consulta specialiști din alte domenii, teoreticieni ai dansului, dar nu numai. Apropo de multidisciplinaritate, de ce simțiți nevoia aceasta?
Valentina De Piante: Central, munca mea este lucru cu corpul. Și corpul e o temă centrală a mai multor discipline, și a a biologiei, a științei, așa spus, mai nou, a fizicii cuantice și a tot ce leagă acest corp de Univers, de fapt, pentru că noi nu trebuie să uităm că corpul e în foarte multe lucruri. E între această materialitate și, se vorbește acum mult, despre intermaterialitate, faptul că există lucruri extrem de invizibile, e o materie care e comună cu Universul din care suntem făcuți, dar e și o energie care e comună cu Universul, sunt și emoții și sunt și percepții care ne afectează orice gândire. E și memoria, memoria familiei în care ne-am născut, memoria culturii, memoria statului în care ne-am născut, care toate se amesteca în acest corp. Și noi ca artiști, eu ca artistă, am datoria de a fi un sistem, ca în biologie, deschis, deschis dialogului cu alte discipline. Filozofia, de pildă, e foarte legată de percepție și de ce suntem aici întrupați. Acest ”de ce suntem aici întrupați” e o temă importantă pentru mine, coregraf și femeie în România. ”De ce sunt eu aici” și atunci, încerc să răspund la aceste întrebări prin corp și prin întâlniri pe care le am cu alți oameni și prin alte întrebări. Pentru că, de fapt, întrebarea e declanșatorul cunoașterii și declanșatorul unei minți deschise.
Ioana Soreanu: Care este statutul dansului contemporan în România, în acest moment?
Valentina De Piante: Este frumos că dansul, văd din tinerele generații, e cerut, oamenii vor să danseze, există instituții care cultivă dansul și încearcă să cultive creatorii, deci lucrând într-o facultate de creație, asta e baza, aceea de a intra mai mult în acest domeniu și de a favoriza, de a pregăti creatori. Din păcate, după facultate, e foarte dificil să găsești… adică, există colective de creație, există, de pildă eu fac parte din a AREAL, un centru de cercetare coregrafică, care se bazează de fapt pe proiecte pe care le poți câștiga, sau nu le poți câștiga și de asta este un fel de instabilitate extrem de mare a acestei meserii care se bazează mai mult, să zicem, pe cursuri predate. Dar, producțiile în sine, spectacolele și în special cercetarea din spatele spectacolelor nu sunt destul de finanțate, adică, de obicei primim jumătate de bani, dacă îi primim. Deci, e un statut extrem de fragil.
Ioana Soreanu: Dar publicul caută dansul contemporan? Simțiți că aveți un feedback din partea publicului?
Valentina De Piante: În generațiile tinere există o deschidere mai mare, o nevoie mai mare de a căuta în artă, adică o deschidere către artele vizuale, artele, da, performativă și în arte, în general.
Ioana Soreanu: Formele noi sau alternative?
Valentina De Piante: Și formele amestecate, deoarece e această lume extrem de vizuală, ei încep deja să știe să se informeze. E important să existe această deschidere către artă a tinerelor generații. Normal că noi trebuie, din ce în ce mai mult, să ne ducem noi către ei.
(Radio Iași/ FOTO: David Dumbravă)