Franţa: A treia noapte de violenţe după moartea unui adolescent împuşcat de un poliţist
Publicat de Andreea Drilea, 30 iunie 2023, 09:28
UPDATE – Franţa a petrecut, joi spre vineri, a treia noapte în haosul violenţelor urbane după moartea unui adolescent lângă Paris, ucis de un poliţist care a fost arestat şi inculpat pentru omor voluntar, transmite AFP.
Nahel, un adolescent de 17 ani, a fost împuşcat mortal în piept, după ce a refuzat să se supună unui control rutier efectuat de doi poliţişti pe motociclete la Nanterre. În Franţa, vârsta minimă pentru a deţine un permis de conducere este de 18 ani.
Potrivit unui video autentificat de AFP, unul dintre poliţişti a ţinut pistolul îndreptat asupra lui Nahel, apoi a tras de aproape.
Moartea tânărului a declanşat două nopţi de violenţe în Franţa, mai ales în regiunea pariziană, iar scenariul s-a repetat noaptea trecută. Serviciile de informaţii se tem de o ‘generalizare’ a violenţelor în nopţile următoare.
Potrivit ministrului de interne Gérald Darmanin, 667 de persoane au fost reţinute. ‘În această noapte, poliţiştii, jandarmii şi pompierii au făcut faţă încă o dată, cu curaj, unei rare violenţe. Conform instrucţiunilor mele de fermitate, au procedat la 667 reţineri’, a scris el vineri pe Twitter. Surse din anturajul ministrului indicaseră anterior că este vorba mai ales despre adolescenţi între 14 şi 18 ani.
În departamentul Seine-Saint-Denis, la nord-est de Paris, ‘aproape toate comunele’ au fost afectate, adesea prin acţiuni fulger, fiind vizate numeroase clădiri publice, a indicat o sursă din poliţie.
La Paris, în centru au fost vandalizate, jefuite şi chiar incendiate magazine, a spus un responsabil al poliţiei naţionale.
Cel puţin trei oraşe din apropierea capitalei au decis să interzică circulaţia pe timpul nopţii pe întreg teritoriul sau doar în unele cartiere, pentru toţi locuitorii sau numai pentru minori.
În regiunea pariziană, autobuzele şi tramvaiele au încetat să mai circule după ora 21.00.
La Marsilia, faţada unei biblioteci municipale a fost avariată, potrivit primăriei. În celebrul cartier Vieux-Port, ce dă spre Mediterana, au avut loc ciocniri între forţele de ordine şi un grup de 100-150 de persoane care ar fi încercat să ridice baricade.
La Lille (nord), primăria unui cartier popular din sud a fost incendiată, iar o alta, în estul oraşului, a fost lovită cu pietre.
Numeroase incendieri a avut loc la Roubaix, oraş sărac situat la nord-est de Lille. ‘În două zile, au făcut ceea ce Vestele Galbene au făcut în doi ani’, a comentat un trecător.
Ministrul Darmanin anunţase mobilizarea joi seară a 40.000 de poliţişti şi jandarmi, dintre care 5.000 la Paris (faţă de 2.000 în noaptea precedentă).
Guvernul a dat asigurări că declanşarea stării de urgenţă, cerută de unele voci ale dreptei politice, ‘nu este o opţiune avută în vedere astăzi’.
Moartea lui Nahel a relansat controversa legată de acţiunea forţelor de ordine în Franţa, unde în 2022 s-a înregistrat un număr record de 13 decese după refuzuri de supunere la controale rutiere.
‘Parchetul consideră că nu au fost reunite condiţiile legale pentru utilizarea armei’ de către poliţistul respectiv, a subliniat joi procurorul din Nanterre, Pascal Prache.
Poliţistul a fost inculpat pentru omor voluntar şi plasat în detenţie provizorie, a anunţat parchetul.
Preşedintele Emmanuel Macron va conduce o nouă şedinţă a celulei de criză interministeriale de la ora 13.00 (11.00 GMT) la Paris, a doua în două zile, a anunţat Palatul Elysee.
Macron, care se află la Bruxelles de joi, şi-ar putea scurta prezenţa la summitul UE şi ar putea reveni la Paris înainte de finalul reuniunii dacă discuţiile nu se vor încheia până atunci.AGERPRES
Autorităţile franceze speră ca tensiunile să se calmeze joi odată cu un marş al tăcerii convocat în semn de omagiu pentru tânărul Nahel, după două nopţi de violenţe declanşate de moartea adolescentului de 17 ani, ucis de un poliţist în apropiere de Paris după ce încercase să scape de un control rutier, transmite AFP.
Incidente s-au înmulţit în Franţa după moartea lui Nahel, împuşcat mortal în urma unui control rutier la Nanterre, în departamentul Hauts-de-Seine, la 15 km vest de Paris.
Tensiunile au crescut progresiv în noaptea de miercuri spre joi, propagându-se în jurul capitalei, dar şi în alte mari oraşe precum Lyon (sud-est) sau Toulouse (sud-vest).
Conform prefecturii de poliţie a Parisului, care acoperă capitala şi cele trei departamente limitrofe, au fost operate 77 de arestări până la ora 02.00 (00.GMT), faţă de 31 în noaptea precedentă pe întreg teritoriul.
Prezenţa poliţiştilor a fost puternic întărită în regiune.
Mai degrabă calmă la începutul serii, situaţia a început să se tensioneze după ora 23.00 la Nanterre, care fusese deja scena unor ciocniri între locuitori şi poliţie în ajun.
Peste o duzină de maşini şi numeroase pubele au fost incendiate, iar pe străzi au fost instalate bariere.
Ciocnirile au continuat până la mijlocul nopţii, forţele de ordine răspunzând cu gaze lacrimogene împotriva celor care aruncau cu pietre de pavaj.
La Clamart, un tramvai a fost incendiat, iar la Essonne, la sud de Paris, un grup de persoane a dat foc unui autobuz fără pasageri, conform poliţiei.
În Seine-Saint-Denis, departament în nord-estul capitalei, grupuri foarte mobile au comis numeroase deteriorări de bunuri.
Mama lui Nahel a chemat la un marş al tăcerii pentru joi, ora 14.00 (12.00 GMT), în faţa prefecturii departamentului Hauts-de-Seine.
Moartea adolescentului a provocat o puternică emoţie în Franţa şi reacţii de la numeroase personalităţi, de la preşedintele Emmanuel Macron şi până la căpitanul naţionalei de fotbal, Kylian Mbappé.
Într-o primă fază, surse din poliţie au afirmat că un poliţist trăsese cu arma după ce un vehicul lovise doi poliţişti pe motociclete marţi.
Însă, un video difuzat pe reţelele sociale şi autentificat de AFP, arată cum unul din cei doi poliţişti ţine arma îndreptată împotriva şoferului şi trage din apropiere atunci când maşina reporneşte. Se aud cuvintele ‘o să-ţi iei un glonte în cap’, însă autorul lor nu poate fi identificat.
Lovit în torace, Nahel M. a decedat după scurt timp.
‘Imaginile şocante (…) arată o intervenţie care nu este, în mod evident, conformă cu regulile de intervenţie ale forţelor noastre de ordine’, a declarat prim-ministrul Elisabeth Borne, în timp ce preşedintele Macron a denunţat un gest ‘inexplicabil’ şi ‘impardonabil’.
Principalele sindicate de poliţie au criticat declaraţiile executivului, punând accentul pe ‘prezumţia de nevinovăţie’.
Acest caz a relansat controversa legată de acţiunea forţelor de ordine în Franţa, unde în 2022 s-a înregistrat un număr record de 13 decese după refuzuri de supunere la controale rutiere.
Poliţistul suspectat că a tras, în vârstă de 38 de ani, este interogat de Inspecţia naţională a poliţiei naţionale într-o anchetă deschisă pentru omor voluntar. Potrivit parchetului din Nanterre, miercuri i-a fost prelungit arestul preventiv. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro