Viața staroverilor din Suceava prin ochii doamnei învățătoare Ana-Marina Osipov – în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 5 IULIE a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute… cu Dumitru Șerban
Publicat de Andreea Drilea, 5 iulie 2023, 09:48
În emisiunea de astăzi, stăm de vorbă cu doamna învățătoare Ana-Marina Osipov de la Școala Gimnazială „Jean Bart” din Municipiul Suceava. Ascultăm povestea unei familii de ruși staroveri, o familie ancorată în a păstra, conserva și transmite urmașilor credința străbună și dragostea pentru sfânta biserică. Până a intra în miezul dialogului nostru, propun să facem cunoștință cu Ana-Marina Osipov, un dascăl care a înțeles și înțelege misiunea pe care o au rușii staroveri în întreaga lume.
Astăzi… dialogăm cu doamna învățătoare Ana-Marina Osipov de la Școala Gimnazială „Jean Bart” din Municipiul Suceava. Din următoarele două secvențe audio pe care le difuzăm aflăm povestea de viață a familiei din care-și trage rădăcinile. Aflăm detalii concrete despre venirea bunicilor în zona Sucevei din satul Fântâna Albă, fiind vorba despre bunicul matern, plecat împreună cu frații săi, având în zestrea spirituală doar o sfântă icoană, arătând, astfel, ceea ce-i reprezintă pe rușii staroveri, credința puternică și profundă în bunul Dumnezeu.
De asemenea, invitata noastră, în cele ce urmează, ne oferă o prezentare a strămoșilor săi, trăind viața în ton cu sfânta biserică, întru respectarea tradițiilor din sânul acesteia.
Dragi prieteni, după cum bine știți, astăzi, stăm de vorbă cu doamna învățătoare Ana-Marina Osipov, dascăl la Școala Gimnazială „Jean Bart” din Municipiul Suceava, un om ancorat în viața spirituală a Comunității Rușilor Lipoveni din România, un dascăl care-și cunoaște străbunii, strămoși cărora le poartă un respect deosebit, ca drept dovadă că, încă din copilărie, a fost alături de trăirile, cu urcușuri și coborâșuri, cu lumini și umbre, ale acestora.
În următoarele minute aflăm amănunte despre drumurile de altădată ale strămoșilor înspre sfintele liturghii săvârșite în sfintele biserici ortodoxe de rit vechi; de asemenea, mai aflăm detalii despre dragostea strămoșilor pentru sfânta biserică, mulți dintre aceștia donând toată averea întru construirirea unor astfel de lăcașuri; rolul jucat, în copilăria invitatei noastre – și nu numai a invitatei noastre, ci în copilăria tuturor rușilor staroveri, astăzi oameni de înaltă ținută – de către bunici și părinți… a fost și este foarte important.
Dragi prieteni, despre toate acestea, dar și despre strictețea și disciplina din sfânta biserică din timpul sfintelor liturghii și nu numai din timpul acestora… a rușilor staroveri din România, în cele ce urmează, aflăm mai multe amănunte.
Împreună cu invitata noastră, tragem concluziile dialogului pe care l-am purtat astăazi, interviu presărat de dragostea rușilor staroveri pentru sfânta biserică și pentru credința străbună. Evenimentele organizate în timpul anului de către reprezentanții Comunității Rușilor Lipoveni din România au avut și au un rol foarte important pentru tânăra generație, în ceea ce privește păstrarea, conservarea și promovarea mărcilor identitare ale comunității. Toate acestea au fost și sunt realizate la inițiativa președintelui comunității, domnul deputat Silviu Feodor, deputat în Parlamentul României, comisia pentru sănătate şi familie, căruia invitata ediției de astăzi a emisiunii noastre, doamna învățătoare Ana-Marina Osipov, aproape de final, aduce mulțumiri.
Raportat la cele pe care le-am conturat astăzi, încheiem prin câteva cuvinte din volumul Tragedia schismei ruse, de istoric Alexandr Varona, carte apărută în anul 2002, la Editura Kriterion din capitală, cuvinte care întăresc cele pe care le-am discutat astăzi: „În secolul al XVII-lea însă, situația a stat cu totul altfel într-una din cele mai mari Biserici Ortodoxe locale: Biserica Rusă. Implicarea acesteia, mai precis a înaltei ierarhii ortodoxe ruse, în special a patriarhului Nikon, într-un proiect politico-religios himeric, acela al imperiului pan-ortodox, agreat și încurajat de țarul Alexei Mihailovici, a provocat puternice tulburări în interiorul Bisericii Ruse, care au sfârșit prin divizarea ei definitivă”.
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit ca miercuri, 5 IULIE 2023, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.
Ne auzim, online, AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN