(AUDIO) Iași: Centrul de zi „Ion Holban” va fi închis. Copiii vor fi relocați în căsuțe de tip familial
Publicat de gabrielarotaru, 16 iulie 2023, 07:19
Cele mai mari nereguli descoperite în urma controalelor efectuate la instituțiile pentru persoane vulnerabile din județul Iași au fost semnalate la Centrul de zi „Ion Holban” din municipiu, potrivit prefectului Bogdan Cojocaru.
Instituția este destinată copiilor cu nevoi speciale și a rămas fără licență la începutul lunii, dar a continuat să funcționeze.
În urma controalelor efectuate săptămîna aceasta, s-a constat că spațiile de cazare erau improprii, grupurile sanitare – deteriorate, iar cantina funcționa în condiții precare.
Prefectul de Iași, Bogdan Cojocaru: Din punct de vedere al responsabililor, așa cum am spus și în cadrul acestei conferințe de presă, cerem demisia președintelui Consiliului Județean și a tuturor colaboratorilor dumnealui pentru că știa de această situație de foarte multe luni, este coordonator al acestor activități de 3 ani de zile și sunt convins că dacă într-adevăr și-ar fi dorit să rezolve această problemă, ar fi avut timp în acești ani de zile să rezolve problema licențelor de la nivelul DGASPC. Nu s-a întâmplat acest lucru, a privit cu nepăsare, indiferență și chiar putem spune cinism toată această situație.
Beneficiarii Centrului „Ion Holban” din Iași sunt 62 de copii cu dizabilități.
Directorul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, Florin Ion, a declarat că acești copii vor fi mutați în căsuțe de tip familal, iar toate centrele din județ care ofereau servicii similare vor fi închise.
Florin Ion: În momentul de față suntem într-un proces de reformă accelerat, care va fi implementat până la finalul anului acesta. Avem planurile de închidere aprobate de Consiliul Județean pentru toate centrele de tip clasic din județul Iași. Dacă vreți vi le enumăr, este vorba de ”Rosetti”, de ”Bucium”, de ”Holban”, de ”Sfântul Andrei”, ”Târgu Frumos”, centru de servicii sociale, ”Sfântul Neculae” Pașcani, ”Mihail Sadoveanu” și ”Sfântul Stelian” Pașcani. Deci absolut toate centrele de acest tip vor fi închise. Copiii vor fi relocați în căsuțe de tip familial. La ora actuală construim prin fonduri nerambursabile și cu sprijinul H.H. România, 29 de astfel de căsuțe la nivelul județului Iași. Dacă e să discutăm punctual despre Centrul ”Ion Holban”, acești copii vor fi relocați cât mai urgent în diverse măsuri de protecție.
Reporter: De ce nu s-au făcut investiții la Ion Holban?
Florin Ion: În niciun centru pentru care avem finanțare de închidere, noi direcția, am hotărât să nu mai investim, pentru că sumele ar fi enorme de investit și nu se justifică, mai ales că, spre exemplu, Ion Holban, în trei luni de zile va fi închis prin acest proiect.
La rândul său, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a declarat că aproximativ 22 la sută din bugetul instituției este destinat Direcției de Asistență Socială.
Costel Alexe a mai precizat că prin ordonanță guvernamentală toate resursele financiare ale DGASPC au fost micșorate cu 10 la sută, iar 350 de posturi de asistenți maternali au fost blocate.
Costel Alexe: Să-ți faci capital din imagini, așa cum, din păcate, prefectul politic PSD al județului nostru încearcă pe spatele copiilor, mi se par inadmisibil, iar eu nu intru nici în această demagogie și nici în acest joc politician ieftin, pentru că din 2020, de când sunt președinte al Consiliului Județean Iași, fac eforturi împreună cu echipa de la Consiliul Județean IASI resim resurse financiare să oferim condiții mai buni, timp în care Guvernul României, evident, cu cei doi miniștri, și Firea, și Budăi și Câciu de la finanțe, trei, au redus cu 10% cheltuielile prin ordonanța 34 din mai 2023, au blocat costurile. Avem în momentul de față 350 de posturi care în mod normal trebuie să ofere condiții și îngrijiri mai bune pentru acești beneficiari. Sunt blocate, iar de la an la an bugetele pentru protecția socială sunt din ce în ce mai mici.
(Radio Iași/ Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)