La Iași a fost finalizat astăzi proiectul transfrontalier care vizează îmbunătățirea calității și capabilității de intervenție în situații de urgență a serviciilor voluntare din România și a celor profesioniste din Republica Moldova.
Valoarea totală a proiectului este de 325 de mii de euro. 90 la sută este contribuția Uniunii Europene și 10 la sută este co-finanțarea din partea autorităților județene și raionale din Botoșani, Iași și Ungheni.
Directorul Asociației EURONEST, Alina Popa a declarat că proiectul s-a axat pe intervențiile rapide în cazuri de urgență la cutremure și inundații.
Alina Popa:A urmărit îmbunătățire a sistemului serviciilor voluntare de situații de urgență din județele Botoșani, Iași și Vaslui. Pe de altă parte, s-au desfășurat multiple acțiuni de împădurire pe malurile râurilor Siret și Prut. S-au plantat, cu sprijinul serviciilor voluntare de pompieri, inspectoratelor județene pentru situații de urgență din cele trei județe și al direcțiilor silvice, peste 6.000 de puieți în albiile râurilor Siret și Prut, pentru reducerea riscului de inundații în zonele vizate de proiect. De asemenea, s-au desfășurat foarte multe campanii de informare.
Managerul proiectului din partea Consiliului Raional Ungheni, Violeta Petru, a declarat că pe lângă interoperabilitatea serviciilor din România și Republica Moldova s-a reușit scăderea timpilor de intervenție cu peste 2 minute pentru serviciile de specialitate din Ungheni.
Violeta Petru: În ceea ce privește echipa, a primit multe informații și experiență în domeniul management-ul proiectului. A fost o colaborare frumoasă cu partenerul nostru, Asociația Euronest și sperăm că am adus un suport considerabil, creșterii gradului de securitate a cetățenilor din regiunea transfrontalieră.