Poliţiştii recomandă ca orice achiziţie online să aibă loc numai după o verificare atentă a site-ului sau a comerciantului
Publicat de Andreea Drilea, 16 august 2023, 06:45
Poliţiştii recomandă ca orice achiziţie online să aibă loc numai după o verificare atentă a site-ului sau a comerciantului, pentru a nu fi victima vreunei înşelăciuni.
Nu vă lăsaţi amăgiţi de preţurile incredibil de mici, mai spun poliţiştii, care atrag atenţia că vânzările fictive sunt printre cele mai întâlnite fraude în domeniul informatic.
Are detalii corespondentul RRA Gabriel Sava: De la telefoane de ultimă generaţie şi până la haine, cosmetice şi alte produse şi servicii uzuale, mediul online abundă în oferte care mai de care mai avantajoase, dacă sunt şi reale, spun poliţiştii, care transmit şi câteva sfaturi.
Paula Enache, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vrancea: Printre cele mai întâlnite fraude online se află vânzările fictive, adică postarea de anunţuri de vânzare online, iar ulterior, după convingerea cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai sunt livrate. Cumpăraţi din surse sigure – de la comercianţi, firme sau magazine pe care le cunoaşteţi sau pe care le-aţi mai folosit – şi verificaţi rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerţ online. Asiguraţi-vă că transferul informaţiilor se face în mod securizat. Păstraţi întotdeauna documentele referitoare la plăţile pe care le-aţi efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor şi condiţiilor vânzării sau pentru a face dovada că aţi plătit pentru bunuri. Când cumpăraţi online de la alte persoane, nu trimiteţi banii în avans. Dacă este posibil, folosiţi un serviciu cu plata ramburs. În eventualitatea în care bunurile prezentate au un preţ mult mai scăzut faţă de valoarea lor pe piaţă, nu uitaţi faptul că expresia „prea bun ca să fie adevărat” se aplică în unele cazuri, iar un aparent chilipir se poate concretiza într-o pagubă semnificativă.
Reporter: Multe dintre aceste vânzări fictive comportă şi un risc major de compromitere a cardului utilizat pentru achitarea presupuselor cumpărături. Dacă plata nu se face pe o platformă specializată care asigură securitatea datelor bancare, acestea pot fi copiate şi folosite ulterior pentru duplicarea cardului original.
Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro