(AUDIO) Licența pentru prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sezonul 2023-2024, emisă pentru Primăria Iași
Publicat de Andreea Drilea, 18 august 2023, 14:05 / actualizat: 19 august 2023, 7:23
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a emis pentru Primaria Municipiului Iași licența pentru prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sezonul 2023-2024, a anunțat city-managerul Petru Movilă.
Este pentru al doilea an la rând când municipalitatea preia gestionarea acestui serviciu după falimentul CET Iași.
Petru Movilă: Sunt peste 29.000 de locuințe individuale și peste 200 de instituții publice, fie că vorbim de spitale, instituții de asistență socială, autoritate publică, unități militare, universități, care sunt beneficiari de aceste activități. Din momentul în care fosta societate comercială care opera, care a administrat CET Iași și a plecat, a renunțat la contract, Primăria municipiului și-a asumat acest lucru și este al doilea an în care Primăria Municipiului Iași este autorizată ca operator pentru a furniza acest serviciu. La fel ca și anul trecut, când nu au fost probleme în asigurarea acestui serviciu către populație și instituții publice, la fel și anul acesta, Primăria Municipiului Iași s-a asigurat până acum, se asigură în continuare, că sunt îndeplinite toate condițiile pentru ca populația, în sezonul de iarnă 2023-2024, să aibă apă caldă și căldură în parametrii contractați.
Primăria va asigura furnizarea agentului termic în Iași împreună cu societatea Termo-Service, a mai precizat city-managerul Petru Movilă: Se folosește infrastructura CET-ului împreună cu Termo-Service, care la acest moment are peste 400 de puncte termice, are rețea principală de transport în municipii, 98km, o rețea secundară de aproximativ 130km.
CET 1 și CET 2 Iași vor funcționa și în următorul sezon rece cu aceiași angajați.
Petru Movilă: Ele își continuă activitatea. O parte din energie și apă caldă vor fi furnizate utilizând cărbune, o parte din activitate va fi realizată utilizând gaz metan, deci nu este absolut nicio problemă în ceea ce înseamnă funcționarea CET 1 și CET 2 cu angajații de la CET și de la Termo-Service.
De asemenea, municipalitatea a început procedurile de identificare a unui partener care să preia în viitor administrarea acestui serviciu.
Petru Movilă: După Primăria Generală a Municipiului București, municipiul Iași are cel mai mare număr de beneficiari de apartamente din România, deci nu este deloc ușor de administrat această activitate și, normal, am demarat procedura privind identificarea unei societăți comerciale, a unui partener privat. Există hotărâre de Consiliul Local în acest sens, există corespondență pe care municipalitatea a demarat-o împreună cu posibili operatori, inclusiv cu ambasade ale unor țări, în care putem identifica parteneri.
(Radio Iași/FOTO radioiasi.ro)