Natalia Intotero: Nu există suficientă implicare în susţinerea copiilor aflaţi în grija statului
Publicat de Andreea Drilea, 24 august 2023, 06:23
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a vizitat miercuri Spitalul Clinic de Urgenţă din Iaşi şi mai multe instituţii din subordinea DGASPC, constatând că ‘nu există suficientă implicare şi efort în susţinerea copiilor aflaţi în grija statului’.
‘Am ajuns astăzi la Iaşi şi prima oprire a fost la Spitalul Clinic de Urgenţă ‘Prof. Dr. Nicolae Oblu’, alături de prefectul judeţului, domnul Petru Bogdan Cojocaru. La acest spital este internat bebeluşul aruncat de mama sa de la etaj în urmă cu câteva zile. Ţin în mod special să le mulţumesc medicilor pentru buna îngrijire pe care o acordă acestui copil’, a scris ministrul Familiei pe Facebook.
Natalia Intotero menţionează că a făcut de asemenea o vizită-fulger la mai multe instituţii din subordinea DGASPC Iaşi. ‘Din nou am constatat că nu există suficientă implicare şi efort în susţinerea copiilor aflaţi în grija statului’, afirmă ea.
Ministrul a vizitat Centrul de Zi ‘Ion Holban’ din Iaşi, căruia i s-a ridicat licenţa de funcţionare la finalul lunii iunie din cauza problemelor de infrastructură. Potrivit acesteia, ‘copiii au parte de condiţii greu de descris în unele zone ale centrului, în special cele comune, precum sala de mese: pereţi scorojoţi, draperii care în orice moment pot cădea în capul celor mici, infiltraţii mari de apă’.
‘Astfel de condiţii, ca cele prezentate mai sus, nu sunt potrivite pentru niciun copil din România, indiferent de statutul lui şi voi urmări constant ce se întâmplă în acest centru până la mutarea copiilor în noile locaţii’, precizează ministrul.
Intotero a vizitat şi Centrul de Servicii Sociale ‘Materna’, unde din 14 beneficiare 12 sunt minore. Deşi fiecare are propria cameră şi beneficiază de asistenţă medicală şi psihologică, masă, sprijin în îngrijirea copiilor şi pentru reintegrarea în societate, există probleme precum personalul insuficient şi lipsa, în multe cazuri, a adaptării lor în şcolile în care vor să îşi continue studiile, a constatat ea.
Potrivit ministrului, fetele nu au fost informate despre drepturile pe care le au, despre bursele acordate de stat mamelor minore, în valoare de 800 de lei, despre posibilităţile de a-şi continua studiile, despre prioritatea pe care copiii lor o au la înscrierea în creşe şi în grădiniţe, multe dintre aceste reglementări fiind prevăzute în noua Lege a Educaţiei.
‘Cer tuturor instituţiilor responsabile din subordinea Ministerului Familiei să continue campania de informare şi să se asigure că absolut toate mamele minore din această ţară, mai ales cele aflate în îngrijirea statului, îşi cunosc toate drepturile pe care le au. Toţi copiii instituţionalizaţi din România trebuie să ştie că beneficiază de protecţia statului şi după ce ajung la vârsta majoratului. De exemplu, Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă le oferă două locuri de muncă şi în cazul în care doi ani nu acceptă sau nu îşi găsesc singuri un job, abia atunci ies din sistem’, subliniază Intotero.
Ea menţionează că judeţul Iaşi se află pe locul doi în ţară la numărul de cazuri sesizate la numărul de urgenţă 119 pentru copii.
‘Am vizitat şi locaţia în care se află atât call center-ul, cât şi Centrul de Primire a Copiilor în Regim de Urgenţă. Am fost impresionată de faptul că un singur dispecer reuşeşte să gestioneze toate cazurile grave care sunt sesizate la 119. De multe ori, din cauza lacunelor legislative, Poliţia nu reuşeşte să le acorde sprijin colegilor mei din teritoriu în preluarea acestor cazuri grave. De asemenea, oamenii care îi ajută pe aceşti copilaşi reclamă că există o lipsă acută de medici neuropsihiatri infantili, personalul este insuficient, iar legislaţia le pune multe piedici inclusiv în ceea ce priveşte achiziţionarea hainelor pe care le poartă copiii instituţionalizaţi’, arată ministrul.
Natalia Intotero punctează că, în acest context, campania naţională de informare care va fi desfăşurată în luna septembrie în toate judeţele este ‘absolut necesară’, adăugând că este necesară şi schimbarea legislaţiei pe anumite aspecte, de care intenţionează să se ocupe. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă