Festivalului Tradițiilor Meșteșugărești la Dorohoi, jud. Botoșani
Publicat de Andreea Drilea, 24 august 2023, 10:31
„Tot ce-i nou, rar e adevărat. Tot ce-i adevărat, rar e nou”
Primăria Municipiului Dorohoi, Consiliul Local al Municipiului Dorohoi și Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, având partener Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Dorohoi (CNIPT), organizează în perioada 25-27 august 2023 pe Pietonalul din centrul Municipiului Dorohoi cea de-a X-a ediție, aniversară, a Festivalului Tradițiilor Meșteșugărești.
Deschiderea oficială a Festivalului va avea loc vineri, 25 august, de la orele 11.30, în prezența oficialităților locale, a organizatorilor, a partenerilor, a meșterilor populari invitați, a reprezentanților mass-media și a publicului dorohoian.
La Festivalul de la Dorohoi vor participa anul acesta circa 60 de meșteri și creatori populari din 12 județe ale țării și din Republica Moldova, unii dintre aceștia pentru prima oară în cel mai nordic municipiu al României. Aceștia vor ilustra, inclusiv prin scurte demonstrații, următoarele meșteșuguri: prelucrarea lemnului și a pieilor, ceramică artistică, port popular, confecționarea textilelor și a măștilor, ouă încondeiate, pictură și sculptură naivă, podoabe și bijuterii, produse culinare tradiționale și leacuri din plante medicinale.
Noutatea ediției aniversare o reprezintă organizarea a patru ateliere de inițiere în meșteșuguri străvechi, precum ceramica (iscusit meșter instructor fiind nea Ion Bîscu din Horezu-Vâlcea), confecționarea textilelor tradiționale la gherghef (îndrumători destoinici: Maria-Daniela și Vasile Ivănușcă din Iurești-Todireni-Botoșani), prelucrarea lemnului (profesor priceput: Iordănel Gușatu din Băbeni-Vâlcea) și făurirea măștilor de Anul Nou (animator fiind cunoscutul și exigentul meșter Dănuță Stan din Zăicești-Bălușeni-Botoșani).
Festivalul vizează, în esență, aceleași obiective pe care și le-a propus de la prima ediție, anume păstrarea şi valorificarea tradițiilor meșteșugărești străvechi, dar și aducerea în fața publicului a noilor tendințe ce ilustrează acest segment important al civilizației arhaice românești.