Ministerul Mediului va lansa un program de finanţare a localităţilor pentru cumpărarea de microbuze şcolare electrice sau hibrid
Publicat de Andreea Drilea, 28 august 2023, 13:36 / actualizat: 28 august 2023, 19:03
Cu mai puţin de două săptămâni înainte de începerea şcolii Ministerul Mediului anunţă că va lansa un program prin care localităţile vor putea primi bani pentru a cumpăra microbuze şcolare electrice sau hibrid.
Înscrierile încep pe 8 septembrie. Timp de două luni autorităţile vor depune dosarele şi abia din iarnă vor cumpăra microbuze.
Până atunci mii de elevi de la sate vor face naveta sau vor merge pe jos la şcoală. În judeţul Botoşani transportul elevilor din mediul rural se face de ani de zile cu microbuze uzate, care pun în pericol siguranţa copiilor.
Înlocuirea lor se lasă aşteptată, iar singurul proiect depus de autorităţile judeţului nu va acoperi mai mult de 20% din necesar.
Reporter, Gina Poenaru:
În comuna Corlăteni peste o sută şaizeci de elevi sunt transportaţi de la şi către şcoala de centru cu două microbuze care parcurg zilnic o sută de kilometri în condiţii de nesiguranţă, pentru că maşinile sunt vechi şi nu mai fac faţă. Anul trecut, primarul Cătălin Gavril a împrumutat de la o altă comună un microbuz care nu a mai fost pornit de şase ani. Acum edilul refuză să pună la dispoziţie un mijloc de transport a cărui stare tehnică este foarte proastă.
Cătălin Gavril: Unul are 12 ani, unu are 15 ani, unul este al şcolii, şi unul este al primăriei. Nu ştiu dacă mai prezintă siguranţă. Eu am spus, nici nu-l dau anul ăsta. Eu îmi asum. Dacă cineva vrea să îşi asume să-l ia să transporte copiii facem documente, îl predăm, treaba dumnealor, să facă ce vor. Eu ca primar nu pot să dau microbuzul ăsta sub nicio formă. Nu ne jucăm. Copiii sunt fiinţe, nu sunt lucruri, şi nu ne jucăm. Adică nu transportăm cartofi sau alte lucruri.
În această situaţie sunt cel puţin 16 şcoli de centru care au nevoie urgentă de microbuze şcolare noi.
Bogdan Suruciuc, inspector şcolar general: Avem câteva unităţi de învăţământ care au probleme în ceea ce priveşte transportul şcolar din cauza vechimii microbuzelor cu care se transportă copiii. Acestea se defectează destul de des.
Consiliul Judeţean Botoşani a depus o cerere de finanţare pentru achiziţionarea de microbuze şcolare verzi, însă doar pentru 26 de comune, cele care au obţinut punctajele cele mai mari, în baza criteriilor stabilite de către Ministerul Educaţiei Naţionale pentru această axă de finanţare din cadrul PNRR. Valoarea proiectului este de şase milioane de euro, însă nu va acoperi necesarul judeţului Botoşani.
(RADOR/FOTO – imagine ilustrativă)