(AUDIO) Iași: Mii de iubitori de carte au vizitat, până acum, Târgul de Carte Gaudeamus – Radio România
Publicat de gabrielarotaru, 16 septembrie 2023, 07:51
Mii de iubitori de carte au trecut, până acum, pe la standurile Târgului „Gaudeamus – Radio România”, organizat la Iași.
Cei mai mulți dintre aceștia sunt tineri, pasionați de literatură:
- Sunt din Republica Moldova, Chișinău, am venit din întâmplare aici, nu știam că are loc Târgul de carte. Sunt în căutare de cărți de specialitate, anume istorie, politică, geopolitică, pentru că sunt anul întâi la Universitate, la București, Istorie.
- Sunt mare amatoare de cărți clasice; am fost de ceva vreme, și ele mereu vor avea un loc special în inima mea. Chiar dacă acum studiez la Cluj, la Facultatea de Economie, Economie și Afaceri Internaționale, sunt din Republica Moldova și am ajuns în Cluj pentru că părinții mei au studiat acolo. Am și multe rude și sunt îndrăgostită de oraș. Și la Iași, acum, sunt într-o excursie cu prietenii mei.
- Sper să găsesc cărți ieftine, că, altfel, mă duc la bibliotecă, nu am bani, dar, oricum, mă uit deocamdată, să văd, la ”Nemira”, la ”Humanitas”, ”Raftul Denisei”, că asta mă interesează. La vârsta mea citesc beletristică și literatură mai ușoară.
Târgul de Carte „Gaudeamus – Radio România” mai poate fi vizitat până mâine inclusiv. Evenimentul se desfășoară pe Pietonalul „Ștefan cel Mare” și reunește peste 40 de expozanți de profil.
Reprezentanții editurilor spun că Iașul rămâne printre puținele centre culturale din țară unde cărțile continuă să se vândă bine:
- Sunt expozant, am venit cu Asociația ”Noua Acropolă” și așteptările mele sunt să descoper noi edituri, să cumpăr cărți, să cunosc oameni cu interese comune.
- Mă numesc Daniel Meze, autor și reprezentant al editurii ARI. Așteptăm să vină oameni minunați la acest târg din Iași, care să citească cărți, pentru că, pe viitor, diferența între un om care se va adapta mai bine la realitate și va face mai bine față provocărilor de toate tipurile, psihologic, de dezvoltare personală, de autocunoaștere, de relaționare la noile provocări o va face gradul de citire, de cultivare și de educație pe care îl va avea.
- Noi oferim cumva cărți mai mult clasice, mai mult literatură clasică, un pic mai vechi, care nu sunt neapărat cunoscute de publicului larg.
Reporter: Cum merge vânzarea cărților în ziua de astăzi, plecând de la ideea că internetul este tot mai prezent în cotidian.
- Vânzarea cărților, pentru noi cel puțin, merge bine. Cărțile pe care le avem noi nu se găsesc neapărat în PDF, online.
Reporter: Deci întotdeauna cartea de calitate se vinde
- Se vinde, bineînțeles.
Președintele de onoare al evenimentului, Ioan Milică, a precizat că ediția din acest an a Târgului Gaudeamus a adus în standuri și cărțile vorbite, așa-numitele „audio-book-uri”, fiind o premieră în domeniu.
Ioan Milică: Între tipar și lumea digitală nu există o concurență, ci trebuie să vedem lucrurile în relație de simbioză. Cărți care în bibliotecă stau ascunse cu anii, ajung să fie văzute, consultate, răsfoite de sute de utilizatori. Cred că pasionații de carte iubesc fără prejudecăți toate tipurile de suport, pentru că, indiferent că e citită, ascultată sau lecturată pe suport digital, cartea este, după mine, cel mai bun prieten al omului și așa trebuie să rămână, statornică această relație de prietenie.
(Radio Iași/ Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)