Aproape două treimi dintre români ar cumpăra pompe de căldură dacă statul ar subvenţiona achiziţia (sondaj)
Publicat de Andreea Drilea, 18 septembrie 2023, 13:22
Trei sferturi dintre români (75%) sunt de părere că statul ar trebui să susţină cu subvenţii achiziţionarea de pompe de căldură, condiţie în care aproape două treimi (63%) ar considera oportun să facă trecerea către această soluţie termică, arată rezultatele unui sondaj realizat de o companie din domeniu.
Potrivit cercetării, publicată luni, deşi pompele de căldură sunt o tehnologie aflată la început în România, o pondere de 42% dintre respondenţi au spus că doresc să achiziţioneze această tehnologie.
Comparativ cu datele de anul trecut, în 2023 a scăzut cu aproape 10% numărul celor care spun că principalul criteriu care contează la achiziţionarea unei pompe de căldură îl reprezintă costurile scăzute cu utilităţile (71,16%), însă este în uşoară creştere numărul celor pentru care sunt relevante beneficiile de mediu (48,12%).
De asemenea, nouă din zece respondenţi au afirmat că sustenabilitatea este, pentru ei, ‘importantă’ sau ‘foarte importantă’ atunci când iau în calcul achiziţionarea unei pompe de căldură, în timp ce 44% consideră că beneficiile de mediu merită costul suplimentar al pompelor faţă de metodele tradiţionale. În plus, de la an la an, a rămas aproape neschimbat, la peste 56%, procentul celor pentru care contează multipla utilizare (încălzire şi răcire a aerului şi încălzire a apei).
Rezultatele studiului Ariston, în 2022, peste jumătate (58%) dintre cei chestionaţi care nu deţineau o pompă de căldură au menţionat lipsa de informare ca principal motiv pentru care nu au făcut încă achiziţia, dar anul acesta numărul lor a scăzut considerabil, la 44,98%. Totodată, s-a diminuat cu 30% ponderea celor care spun că nu au achiziţionat o pompă de căldură pentru că reprezintă o tehnologie nouă, insuficient testată.
Majoritatea participanţilor la studiu a menţionat că se informează despre pompele de căldură de la consultanţi sau experţi în încălzire (50,75%), iar pentru 43,68% dintre respondenţi, articolele sau blogurile sunt o sursă de informare.
Studiul de specialitate arată că a scăzut considerabil şi proporţia celor care au indicat drept criteriu de achiziţie faptul că pompa de căldură poate fi utilizată şi în zonele în care nu există acces la reţelele de termoficare/gaze (45,22%), ceea ce arată că, pe măsură ce devin mai informaţi, consumatorii nu mai privesc pompele de căldură ca pe soluţii aplicabile doar acolo unde nu au alte opţiuni, ci ca pe o tehnologie nouă, de înlocuire a celei tradiţionale.
Specialiştii Ariston susţin că există şi sisteme hibride, formate dintr-o pompă de căldură şi centrală termică, care vin în completarea sistemelor existente şi pot ajuta la tranziţia către noua tehnologie.
Datele prezentate sunt cuprinse într-un sondaj realizat la solicitarea Ariston România pe un eşantion de 1.909 de persoane, majoritar public urban cu studii superioare şi venituri medii sau peste medie. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro