(AUDIO/FOTO) Institutul Regional de Oncologie Iași: Importanța programelor de screening în rândul populației
Publicat de Andreea Drilea, 5 octombrie 2023, 16:18
Programul de depistare a cancerului de sân trebuie continuat deoarece, în ultimii doi ani, prin intermediul proiectului inițiat de Institutul Regional de Oncologie Iași, au fost confirmate 114 de cazuri noi de cancer la sân în regiunile Nord–Est și Sud–Est.
Proiectul are finanțare până la sfărșitul anului, a declarat managerul Institutului, Mirela Grosu. Dacă programul va continua și de la 1 ianuarie, ar fi bine să se renunțe la biletele de trimitere de la medicii de familie și la cardurile de sănătate, a mai spus Mirela Grosu: ”Sperăm ca anul viitor cât de repede să apară noile ghiduri de finanțare pe Programul Național de Redresare și Reziliență sau pe Programul Operațional Sănătate, în așa fel încât aceste acțiuni de screening să aibă continuitate. Noi, din luna decembrie vom face screening în continuare pe fonduri de la Casa de Asigurări, pentru că în normele de contractare este trecută această activitate sau acest serviciu medical. Vor trebui făcute niște completări acolo, sper să nu greșesc, dar ar trebui să dispară cumva necesitatea biletului de trimitere și a semnării serviciului cu cardul de sănătate.”
În ultimii doi ani, Caravana IRO Iași s-a deplasat în 12 județe din partea de răsărit a țării și au fost consultate paciente din peste 100 de localități. Reamintim că Institutul Regional de Oncologie Iași desfășoară și un program de depistare a cancerului de col uterin.
Mirela Grosu: ”Avem experiență de 8 ani cu caravana pentru depistare a cancerul de col uterin și avem localități în care suntem foarte bine primiți. Avem peste 100-150 de femei care vin la unitatea noastră mobilă, dar sunt femei, mă refer la cancerul de col uterin, sunt femei care sunt mai reticente în a venit la unitate mobilă în mijlocul satului sau curtea școlii sau curtea primăriei, dar caravana pentru depistarea cancerului de sân este foarte bine primită, pentru că o femeie ajunge mult mai ușor la un medic ginecolog decât ajunge la un cabinet de radiologie care este dotat cu un mamograf 3D, un mamograf digital care poate depista celula canceroasă sau tumora în față incipientă, cât mai la început.”
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)