Transportul în comun din judeţul Vaslui se va face de la anul numai cu autobuze nepoluante
Publicat de gabrielarotaru, 9 octombrie 2023, 14:30
Locuitorii din judeţul Vaslui care merg cu transportul în comun vor putea circula de la anul cu autobuze nepoluante.
Primăria Vaslui a cumpărat deja autobuze electrice, la fel şi Primăria Bârlad, iar municipiul Huşi are în derulare un proiect de acest fel.
Municipiul Vaslui beneficiază de o finanţare de peste 22 de milioane euro pe o axă dedicată mobilităţii urbane, în cadrul Programului Regional Nord-Est. Pot fi achiziţionate mijloace de transport moderne – tramvaie şi autobuze electrice – sau pot fi amenajate piste de biciclişti sau trasee pietonale.
Municipiul Vaslui va beneficia de o alocare financiară de 22,5 milioane de euro, taxa de finanţare dedicată mobilităţii urbane.
În cadrul Programului Regional Nord-Est, Primăria susţine că oraşul se află în plin proces de trecere la mijloacele de transport nepoluante, iar aceste fonduri sunt importante pentru susţinerea procesului.
Primarul Vasile Pavăl: Finalul anului 2024 – sau poate un pic mai repede – va cuprinde întreaga linie de transport. Troleele au venit, vom pune să circule pe linia veche şi după aceea le vom extinde şi pe linia nouă. Dar, dacă tot vorbim de transport, transportul vasluian va fi un transport verde la finele anului 2024, pentru că prin PNRR am semnat contracte de finanţare pentru încă 13 autobuze electrice şi avem hibridele aduse, intră troleul şi deci practic în 2024 nu se va mai utiliza decât într-o proporţie foarte mică combustibil convenţional, hidrocarburile, benzină sau motorină.
De altfel, toate cele trei municipii din judeţul Vaslui, inclusiv Bârlad şi Huşi, au în derulare proiecte prin care doresc înlocuirea autobuzelor cu carburanţi fosili cu mijloace de transport electrice. În funcţie de ritmul investiţiilor, municipiul reşedinţă de judeţ va fi primul care va finaliza proiectul.
Primarul Vasile Pavăl: Asta este viitorul şi va însemna şi staţiile modernizate de autobuz, toate staţiile, va însemna GPS pe staţii, adică un transport modern, aşa cum se cere în această etapă.
În regiunea Moldovei, cea mai mare finanţare este obţinută de Iaşi şi Bacău, fiecare cu peste 28 de milioane de euro, urmate apoi de municipiul Vaslui, cu 22,5 milioane de euro. (Rador/ FOTO radioiasi.ro/imagine ilustrativă)